Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Erik Holmer redo för OS-debut!

27 JUL 2021 10:00
De sista förberedelserna är gjorda och Erik Holmer är nu redo att kliva in i din olympiska Kanotslalomtävlingen. En spännande OS-debut för 26-årige Nyköpingspaddlaren som har visat upp hög kapacitet under säsongen.
  • Skapad: 27 JUL 2021 10:00

Det är dags!

Imorgon, onsdag 28 juli, kl.06.46 svensk tid inleds kvalåket i herrarnas K1-tävling i Kanotslalom. På startlinjen återfinns en svensk OS-debutant som tog sina första paddeltag för 13 år sedan i den då nystartade föreningen Nyköpings Forspaddlare. Där fann Erik Holmer sin sport och fortsatte att odla intresset och kärleken till kanotslalom. Via Kanotgymnasiet (Sveriges enda Riksidrottsgymnasium för Kanot) i Nyköping och senare som en del av det svenska landslaget har utvecklingen fortsatt med en egen vilja, enorm drivkraft och hög kapacitet. Alltid med en ödmjuk och vänlig inställning till sporten, sina idrottskompisar och till den milljö som ofta utgör vår arena. Nu, 13 år senare, som 26-åring blir drömmen om OS verklighet.  

Hör hur Erik sammanfattar sina förväntningar i Radiosportens reportage här. Och spana in stödet från hemmaplan när SVT besökte Nyköpings Forspaddlare och träffade två av Eriks klubbkompisar.

Fin säsong in mot OS

Under våren och försommaren har Erik visat att han har kapacitet att blanda sig i den absoluta toppen. Han inledde starkt redan i april och visade upp en ny nivå i sin paddling. Även när konkurrensen tätnade och världseliten intog startlinjen senare under säsongen stod sig Erik bra. I Markkleeberg under den sista tävlingen inför OS, när tio finalplatser stod på spel i semifinalen och alla gick för fullt dansade Erik nerför forsen och paddlade in på en mycket stark fjärdeplats. Det blev inte en lika fin final senare men väl en niondeplats (åttonde nation) och ett gott formbesked inför Tokyo.

Precamp och OS-invigning i Tokyo

De senaste veckorna har Erik, tillsammans med coachen Huw Swetnam, varit på plats i Tokyo och finslipat formen i den kommande OS-forsen. Rapporterna är goda. Erik känner sig i fin form och trivs i OS-banan. Han har hunnit lära känna forsen och även hunnit bekanta sig med OS-atmosfären. Som en av relativt få svenska OS-aktiva var han även med på invigningen, en mäktig upplevelse trots avsaknaden av fulla läktare.

Erik Kollage nr 2 inför OS.jpg
  Pressträff med intervjuer                   Vid OS-banan med solskydd

Aftonbladet besökte Erik under ett av träningspassen i Kasai Canoe Slalom Centre, spana in deras reportage här. Såhär ser banan ut in action när Erik kör ett av sina träningspass inför OS: Erik testkör OS-banan

Erik kollage nr 3 inför OS.jpg
Gott stöd, både på plats i Tokyo i form av coachen Huw Swetnam och med en snygg supporterbanner!

Benhård konkurrens

OS-startfältet i K1 herr består av 24 paddlare. I de två inledande kvalåken finns 20 platser till semifinalen. Konkurrensen är knallhård och det lär krävas snabba och rena åk (helst inte mer än 1 islag då varje islag resulterar i 2 sek tillägg) men det finns goda förhoppningar om att Erik ska knipa en semifinalplats. Han har lyckats tidigare i samma konkurrens och känner många av sina medtävlare mycket väl och vet att han har paddlat fortare än många av dem tidigare.

Semifinalen avgörs på fredag den 30 juli med start kl.07.00 och ska resultera i ett 10 man starkt finalfält till den kommande finalen som körs två timmar senare samma dag. Men först är det kvalåken som gäller och full fokus på den prestation som förhoppningsvis kan resultera i fortsatt tävlande.

Följ Erik och Kanotslalom under OS

Mer information om tävlingarna, resultat och länkar till Kanotslaloms OS-sidor hittar ni på ICFs hemsida här: OS, Kanotslalom

Ett tydligt svenskperspektiv följer ni via SKFs facebook-sida Kanotslalom Elit 

En fans-sida har även skapats inför tävlingarna, in och följ: "Vi är Eriks fans allihopa #HolmerTokyo2020"

Även på SKFs allmänna facebook-sida kommer OS-tävlingarna att bevakas: Svenska Kanotförbundet

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info