Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Maraton

Runt om i Sverige finns kanotklubbar med särskild inriktning mot slätvatten, samlingsnamnet för grenarna sprint och maraton.

Träningen bedrivs på sjöar, älvar, åar och på skyddade havsvatten från Luleå i norr till Malmö i söder.

Det finns möjlighet att tävla från unga år i miniorklassen, vidare till ungdomsklass, juniorklass, seniorklass och sedan i veteranklassen, slätvattenspaddling som både träning och tävling passar alla!

Tävlingsmomentet bedrivs i antigen kajak, som är den klart största delen i Sverige och världen i övrigt, samt i canadensare. Det finns enmans, tvåmans och fyrmans-kanoter som betecknas K1/C1, K2/C2, K4/C4 där bokstaven avgör om det är kajak eller canadensare och siffran anger hur många kanotister som driver fram kanoten.

Maraton sträcker sig upp till omkring 36 km, för seniorklassen.

Numera körs maraton på varvbana, där varje varv är 4 km följt av ett lyft.

Lyftet är ett spektakulärt inslag i dessa tävlingar där kanotisten gör ett lyft och springer en sträcka med kanoten för att sedan åter sätta i och fortsätta paddla.

Med start säsongen 2014 körs även Short Track Marathon, vilket innebär ett kortare maraton med försök följt av en final. Dock innehåller loppet precis som ett "vanligt" maraton, lyft, taktik-körning och väghängning. 

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info