Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Stand Up Paddle

SUP - Stand Up Paddle

SUP står för Stand Up Paddleboarding. Det innebär att man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel. Idag har SUP seglat upp som en av de snabbast växande vattensporterna i världen, anledningen är att SUP har något för alla!

Att SUP-paddla är fenomenal core-träning och det instabila underlaget gör att hela kroppen måste vara med.

Svenska Kanotförbundets SUP-kommitté ansvarar och driver grenens verksamhet i Sverige, i samarbete med Svenska Surfförbundet som också har engagemang inom SUP. Följ verksamheten på facebooksidan SUP Sverige.

SUP är lätt att lära sig med rätt utrustning och ger en omedelbar känsla av prestation! Från ca 7 år till pensionär! 

  • SUP ger enormt bra träning i både styrka, uthållighet och inte minst balans!
  • SUP kan utövas överallt där det finns vatten... sjöar, floder, fjordar och pooler! 
  • SUP är roligt, socialt och lätt att göra med vänner! 
  • SUP kan göras på platt vatten, öppet hav och vågor! 

Brädan

Allround brädan är den bästa för de flesta i Sverige. Den är den perfekta fritids/träningsbrädan som fungerar både på sjöar, floder, vikar, på det öppna havet och i små vågor. Det finns mer snabbgående brädor som är längre, smalare och mindre stabila och det finns särskilda brädformer för att surfa i vågor. Dessa är kortare, har mindre volym och är inte lämpliga för paddling på platt vatten. Men de har långt mer manövrerbarhet när du surfar på vågorna. 

Paddeln

Paddelns längd bör vara så hög/lång att du bara klarar av att lägga handen runt handtaget när du står med paddelbladet i marken. Det finns både ställbara paddlar, som hela familjen kan använda, och de paddlar som du kapar och anpassar till din egen kroppslängd. 

Fångrem

Ett säkerhetsleash runt ankeln, är en enkelt och viktigt livförsäkring. Detta fästes på brädan och runt ankeln innan man paddlar, och förhindrar att brädan försvinner från dig om du skulle falla i vattnet. 

Våtdräkt

Man behöver inte vara rädd för att falla i vattnet, tvärtom. De flesta använder en våtdräkt för att hålla värmen.

Tävling

2016 gjorde SUP entré på SM-veckan som en av tre kanotgrenar (tillsammans med Kanotpolo och Surfski). Förutom SM arrangeras en mängd tävlingar runtom i Sverige under året. Kolla in klippet från SM-veckan i Norrköping 2016 för att få en känsla av hur det funkar!

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info