Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Surfski

Surfski

Surfski kan beskrivas som som kanotvärldens mountainbike eller en tävlingskajak för havsmiljö. Surfskin är byggd för att vara både snabb och stabil men framför allt för att kunna surfa på vågorna. 

Att surfa

Att paddla en downwind innebär att paddlaren paddlar i samma riktning som vågorna går. För att kunna surfa krävs en grundhastighet. Vågorna i havet eller i stora sjöar varierar oftast i höjd, riktning och hastighet. Paddlaren behöver därför välja en våg som är bara något snabbare än grundhastigheten och går i rätt riktning. Genom att ta några kraftigare paddeltag precis innan vågen går under skin fångas vågen och paddlaren sitter precis framför vågtoppen. Denna posiotion kallas sweetspot och i detta läge kan paddlaren lägga ned paddeln lätt mot vattnet för att justera hastigheten, riktningen och få bättre balans. Vid stora vågor kan det krävas att paddlaren bromsar för att ligga kvar på sweetspoten. Genom att surfa på vågen får paddlaren en högre hastighet och kan välja en större eller snabbare våg framför sig att paddla fram till. Det kallas att länka vågor. Genom att hushålla med energin och välja rätt vågor kan paddlaren hålla en betydligt högre hastighet jämfört med att bra mata på i ett jämnt temp. 

 Paddlare som har fångat en våg

 

Surfskitävlingar

Om möjligt paddlas surfskitävlingarna som en downwind. Men då det är vädret som styr kan det även bli en del sidvindspaddling eller platt vatten. SM och deltävlingar i den svenska serien Surfski Open är ca 20 km långa. Motionstävlingarna är ca 10 km och en finns det tävlingar som är allt däremellan. Under rubriken tävlingskalender finns årets tävlingar. Det går givetvis också att välja surfski till slIätvattenstävlingar utan krav på tävlingskanot som till exempel motionärsklasserna i dalslands kanotmaraton. 

Startlinjen på SM i Surfski i Malmö 2019

 

Se vilka paddlare som är ute just nu

I tävlingar används appen webbtracking till säkerhet och för att se ställningen i tävlingen. Webbtracking rekommenderas att användas även på andra downwind och träningspass på havet för att underlätta om något går fel. Sjöräddningne har tillgång till webbtracking. Läs mer under säkerhet. Här kan du se vilka paddlare som är ute just nu. 

 

Inspirationsfilmer

Vad är surfski?

Welcome to the Bestcoast

Surfski Reentry

Lär dig älska re-entry

Välkommen till Kungsbackafjorden

SM i surfski Malmö 2019

Normala människor- en film för normala människor av normala människor

 

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info