Hoppa till sidans innehåll

VM 2019


Många gjorde internationell debut på surfski VM

Surfski växer som sport i Sverige vilket inte minst märktes på den stora uppslutningen på surfski SM i somras och med rekordmånga deltagare i damklassen. På VM fanns för första gången tävlande för Sverige i alla klasserna U18, U23, senior och i masters.

En surfskitävling kan förknippas med bra stämning och är för sprint/maraton-paddlare en mer actionfylld version av paddling. Det är drag! Anton Wöhrer

VM i surfski gick detta år i Quiberon i västra Frankrike och tävlingsveckan bjöd på svensk högsommarvärme. Tyvärr hänger ofta högtryck ihop med lägre vindstyrkor och största samtalsämnet under invigningen på tisdagskvällen var därför om det skulle bli vågor eller inte. U18, U23 och seniorracet gick på onsdagen och visst blåste det. En halv meter tekniskt utmanande vågor från sidan i 20 km och avslutande vågor i ryggen de sista 2 km.

Jag tycker att det var väldigt häftigt att det var så många deltagare, det blir en helt annan grej än när man tävlar hemma i Sverige. Elsa Ohrås

start herr

Damerna i gröna västar startade först och herrarna i orangea och gula västar startade sex minuter senare. Det är en mäktig känsla att ställa upp på startlinjen ihop med 250 andra surfskipaddlare samtidigt som vågorna bryter på stranden.

Jag tyckte det roligaste var att träffa så många trevliga paddlare! Man får många kompisar runt om i världen! Nils Toresson

Det var högt tempo redan från början då vinnaren av racet kunde hämta hem närmare 35 000 kr i prispengar. I U18 tävlade Joel Brånäs och i U23 Elsa Ohrås, Nils Toresson och Anton Wöhrer. Alla fyra kanotisterna har lång erfarenhet av slätvatten både i sprit och maraton. Och det här var deras första men troligtvis inte sista internationella surfskirace. Bästa Svenska placering fick Emma Levemyr med en 13:e plats.

En sak som är unik för surfski är strandstarter. Det var helt nytt för mig vilket gjorde mig extra nervös. Att starten gick så pass bra som den gjorde för mig var kul och överraskande. Joel Brånäs

 

På torsdagen var det dags för masterrace och nu hade vinden mojnat. Även denna dag ställde sig närmare 250 paddlare på startlinjen. Masters tävlar utan prispengar, men troligtvis var inte tävlingsviljan mindre för det. Först över mållinjen var Emma Levemyr och på andra plats kom Jenny Larsson. Då de tävlade i varsin klass blev det därför två guld till Sverige. Sveriges tredje medalj i valören brons stod Camilla Persson för.

Surfskipaddlarna, som nu återvänt till Sverige, skaffade sig en mängd nya erfarenheter och många av dem som gjorde internationell debut har redan skrivit in datumen för nästa års EM och VM i kalendern.

Jag har deltagit i flera VM och EM och det som var speciellt just i år var att vi var ett riktigt lag. Ungdomarna gav mig mycket ny energi och glädje. Innan VM gick jag i tankar om att detta kanske skulle bli mitt sista men om ungdomarna fortsätter att visa intresse kör jag gärna fler mästerskap. Emma Levemyr

 

U18
Joel Brånäs

U23
Elsa Ohrås
Nils Toresson
Anton Wöhrer

Senor och masters
Emma Levemyr
Jenny Larsson
Camilla Persson

Master
Evy Lantz
Trent Victor
Leif Davidsson
Markus Grip
Torbjörn Strand
Torbjörn Karldén
Marianne Stahlhauer
Mats Conradsson

Resultaten från tävlingarna  

 

 

 

Uppdatering 2019-08-28 av Örjan Skatt:

Sveriges trupp till Surfski-VM 2019.

Följande kanotister kommer representera Sverige i Världsmästerskapet:

 Sveriges U23-trupp till Surfski-VM 2019

Ovan. Från vänster: Elsa Ohrås, Malmö Kanotklubb, U23. Joel Brånäs, Bråvikens Kanotklubb, U18. Nils Toresson, Västerås Kanotförening, U23. Anton Wöhrer, Bengtsfors BOIS, U23.

  

                                    

Surfski befinner sig i ett generationsskifte. Därför är vi särskilt glada för ett ökande intresse för surfski bland ungdomar i Sverige. Vi vill tacka Aterra som sponsrat med tillgång till Carbonology Sports Surfskis både på ungdomsläger och i den satsning mot VM som flera kanotister genomfört. Vi vill också tacka Nordic Kayaks som sponsrar ungdomar med tillgång till surfski med siktet mot VM.

Damsenior Surfski-VM 2019

Damsenior. Från vänster: Emma Levemyr, Västkust Surfski, Camilla Persson, Malmö Kanotklubb. Jenny Larsson, Malmö Kanotklubb.

Dessutom kommer en master-tävling genomföras av samma organisationskommitté, samma vecka. Det är en öppen internationell tävling med fri anmälan. 191 masterpaddlare kommer göra upp i de olika klasserna och följande tävlar för Sverige:  

 • Torbjörn Karlden
 • Torbjörn Strand
 • Leif Davidsson
 • Trent Viktor
 • Marriane Stalheuer
 • Evy Lantz
 • Markus Grip
 • Emma Levemyr
 • Jenny Larsson
 • Camilla Persson


Lycka till på VM!

 

-----------------------------
Surfski VM i Breatgne/Quiberon Frankrike 2019

ICF Canoe Ocean Racing World Championship - hemsida till VM

Information Bulletin 1

Surfski VM går 2019 i  Breatgne/Quiberonoch målsättningen är att Sverige ska vara representerad i så många klasser som möjligt. För alla klasser utom Masters är platserna begränsade till fem per land. Anmäl intresse till lagkapten Emma Levemyr för att kunna bli uttagen i någon av klasserna (ej Masters - här finns inga begränsningar) , se under fliken för surfskikommittén. Är du plattvattenpaddlare och känner att drömmen är att representera Sverige i en kanotdisciplin, ta chansen! Byt ut ett träningspass i veckan mot surfski och ta varje tillfälle i akt att paddla i stökiga förhållanden och kom med på några av tävlingarna i vår och sommar.

Uttagning för U18, U23 och senior

För att bli utagen att representera Sverige ska du köra SM i Malmö och minst en till tävling i Sverige. Fler tävlingsresultat både från Svenska tävlingar och utomlands premieras, se tävlingskalendern. Vidare måste du bevisa att du klarar av att paddla förhållanden med minst 1 meter höga vågor.

Surfski EM i Sardinien 2016

Datum för VM

  • 7 juli - sista dagen att registrera anmälan för U18 och U23 till Emma Levemyr
  • 15 agusuti sista dagen att anmälda dig själv till VM.
  • 9 september registrering
  • 10 september träning och invigning av World Championship in Surfski
  • 11-13 september, Racet går den dagen med bäst förhållanden för U18, U23, Senior och master

14 september

   SS2 och OC2 mix race
  • U18
  • U23
  • Senior
  • Master från 35 år

Distanser

Surfski har aldrig en fast distans då bana väljs beroende på vågor, vind och möjligheter att starta och gå i land. VM har en distans på mellan 15-25 km. 

Ersättning

Viss ersättning för resa, skitransport, boende och tävlingsavgift betalas av förbundet främst för klasserna U18 och U23 . Hur mycket är i dagsläget inte bestämt. 

Master och Motionärer på VM

Det är fri anmälan till Masterklasserna och till den öppna tävling så går samtidigt. Kanotförbundet och Surfskikommittén kommer inte kunna stötta master-kanotister som vill delta i tävlingarna. Vi hoppas på många deltagare från Svenska klubbar och även många supporters på plats.

Boende

Detta boende rekommenderas då det ligger nära tävlingsplatsen. Ni som siktar på en plats til U18 eller U23 kontakta Emma om boende. Resten, dra ihop ett gäng och boka en stuga. 

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info