Hoppa till sidans innehåll

Outrigger


Outriggern har sitt ursprung i den polynesiska och sydostasiatiska ö-världen. Det finns uppgifter om att den togs i bruk redan för 30.000 år sedan och bevarade uppgifter finns från ca 5000 år tillbaka i tiden. Outriggern var ett välanvänt redskap för transport av bl a varor mellan de olika folkslagen på ö-grupperna. För navigering så använde polynesierna de bästa lamporna av alla: stjärnorna!

Kanoten har inte bara varit betydelsefull för transporter utan har också stått för grunden i ett växande samarbete mellan olika kulturer och folkslag. Man säger att känslan av en större familj (ohana) har vuxit i och med att kontakterna mellan öarna har ökat. Outriggerna används på flera sätt och finns i många varianter, med en eller två stödpontoner, en på varsin sida. För snabbare framfart så kopplas segel eller motor på.

I och med outriggerkanotens spridning ökade intresset för den snabba farkosten och detta ledde bla till att den utvecklades till en tävlingsgren. Den första tävlingen anordnades på Hawaii på berömda Waikki Beach år 1917. I Australien gick den första tävlingen 1978 på Guldkusten och 1989 startades den första klubben i Sidney. Outrigger-sporten sprider sig snabbt och har även kommit till Sverige efter att ha nått Europa via Frankrike.

Outrigger är en typ av kanot med en stödponton kallad en "Ama". Aman är monterad med 2 stag kallade "Yatos". Man kan säga att det finns två olika benämningar på samma kanot, outrigger och va'a. Outrigger, som har ett roder på de mindre modellerna och va'a som paddlas utan roder. En va'a är som en kajak och en outrigger är mer som en kanadensare, båda klarar öppet vatten bra med kapell som skydd för vågornas framfart.

Det krävs vana och skicklighet i att läsa av vattnet och se den bästa vägen upp och ner på vågorna för att få kortast väg med maximal fart.

Vill du veta mer om outrigger kontakta Kim Aho på This is a mailto link

Uppdaterad: 31 AUG 2021 11:34 Skribent: Johan Nilsson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info