Hoppa till sidans innehåll

Om drakbåt


Drakbåtsracing 

Drakbåt paddlas vanligtvis i 10-manna- och 20-mannabåtar. Utöver 10 alternativt 20 paddlare finns en styrman och en trummis i båten. Tävlingsklasserna består av dam-, herr/open- och mixedklasser. Kortare distanser (200m, 500m och 1000m) sker på raksträckor, medan långlopp (2000m eller längre) sker på rundbanor, där svängarna blir ett spännande moment för såväl utövare som åskådare. 

 

Open-klassen domineras av herrpaddlare, men som namnet antyder får damer vara med trupperna i denna klass. I mixedklasserna ska det finnas minst åtta paddlare av vardera kön i en 20-mannabåt, och minst fyra i en 10-mannabåt, men lokala avvikelser gällande dessa regler förekommer. Beträffande styrman och trummis får dessa vara både herrar och damer, förutom vid IDBF:s tävlingar, där det i damklassen krävs kvinnlig trummis och kvinnlig styrman. 

 

Det finns internationella mästerskap för såväl klubblag som landslag. På mästerskapen finns det dessutom ofta speciella ungdoms- och juniorklasser, samt veteranklasser (master).

 

Det finns två förbund som arrangerar internationella mästerskap, både international Dragon Boat Federation (IDBF) och International Canoe Federation (ICF). Båda förbunden arrangerar klubblags-VM vartannat år, och landslags-VM vartannat. De arrangerar också EM för både klubblag och landslag vartannat år.

 

Sedan år 2014 anordnas SM i drakbåt där man tävlar i 10-manna på sträckorna 200m och 500m.

 

Pink Ladies är en sektion inom drakbåtsgrenen för kvinnor som drabbats av bröstcancer. Pink Ladies finns i flera länder och har såväl träning som tävlingsverksamhet. Vart fjärde år tävlar Pink Ladies på en enorm festival i Florens där hundratals lag deltar i 20-mannaklassen.


I Sverige har vi förutom tävlingsverksamhet också tränings- och festival-/eventverksamhet inom drakbåt.

Som träning är drakbåt fysiskt krävande men ställer också stora krav på koncentration, koordination och taktkänsla. Trots detta är det en lättillgänglig sport att ta till sig som nybörjare. Man kan delta utifrån egna förutsättningar och nybörjare kan träna tillsammans med erfarna paddlare. Lagkänslan utgör ett stort inslag i sporten.

Vad gäller festivalverksamheten så har den minskat under de senast decennierna för att successivt övergå till eventverksamhet.

 

För att få snabbare uppdateringar kring drakbåtsgrenen som hela tiden växer och utvecklas, följ Swedish Dragonboat på Facebook! 


Vill du läsa mer om svenska drakbåtslandslaget kan du göra det här.

Uppdaterad: 11 JUL 2018 19:00 Skribent: Annica Löf

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info