Hoppa till sidans innehåll

Information om Marathonlandslaget 2015

06 MAR 2015 17:16
Det nya ledarteamet inom marathon, informerar om landslagets aktiviteter under 2015 års säsong!
  • Skapad: 06 MAR 2015 17:16

Information om Marathonlandslaget 2015

 

Dokumentet finns att läsa i ett lite

snyggare PDF-dokument, genom att klicka här.


Nytt ledarteam

Nytt för säsongen är att Danny Hallmén tar över Förbundskaptensrollen efter Erik Gustafsson. Danny som är högskoleutbildad inom träning, arbetat med föreningsutveckling och tränarutbildning inom kanotförbundet, har även själv tävlat för marathonlandslaget under flera år.

Till hjälp, kommer Björn Granstedt fortsätta som assisterande förbundskapten och kommer vara ett starkt ledarstöd med flera års erfarenhet både som ledare och aktiv i marathonlandslaget.

Både Danny och Björn är väldigt taggade inför säsongen!

 

Ny vision och målsättning

Med ett nytt ledarteam, så har vi även satt upp en ny vision och målsättning i verksamhetsplanen.

Vision

Att marathonlandslaget återigen blir landslaget där man tränar lite hårdare och har lite roligare tillsammans, mot höga mål.

 

Målsättning

Att långsiktigt bygga upp populariteten för marathon och samtidigt bygga upp ett starkt och konkurrenskraftigt lag med god sammanhållning. 2017 på VM i Sydafrika ställer vi upp med fullt lag på både dam- och herrsidan, som alla har kapacitet för topp 10-placering och ett lag som tar hem minst en VM-medalj. I framtiden ökar samarbetet med båda grenarna Sprint och Surfski som är nära relaterade till kanotmarathon.

 

Mål 2015

Att få kanotsverige att känna att marathon får en "nystart", med starten av att bygga ett nytt, modernt marathonlandslag. Nya och gamla aktiva får ökat stöd och bättre förutsättningar  än tidigare för att tillsammans kunna prestera bättre. Under mästerskapen slåss den svenska truppen om topp 10-placeringar och medalj. I världsrankingen klättrar de svenska kanotisterna.

 

Processmål 2015

- Som ledning ska vi tillse rättvisa och adekvata uttagningstävlingar

- Som ledning ska vi vara informativa och försöka skapa trygghet gentemot våra aktiva

- Som ledning ska vi arrangera bra, förberedande träningsläger inför de större mästerskapen

- Som ledning ska vi arrangera ett träningsläger efter tävlingssäsongen, med målsättning att skapa gemenskap, gruppdynamik och inspiration för 2016 års trupp.

- Som ledning ska vi arbeta för att inspirera svensk kanot att börja och fortsätta med marathon

- Som aktiva, öka förståelsen för de fysiska kraven för maraton och utifrån det förädla sin träning.

 

Uttagningsprinciper

Uttagningar till landslagsuppdrag och aktiviteter baseras främst utifrån resultat från uttagningsgrundande tävlingar och i andra hand övriga tillämpningsbara tävlingar. Truppens storlek kan variera till olika tävlingar och aktiviteter beroende på tävlingens/aktivitetens status, syfte och kostnad.

Resultat till uttagning kan ske utifrån följande tävlingar: VM, EM, Världscup, World Series-tävling, Uttagningstävling, NM, SM, andra marathonlopp, 5000-meterslopp på nationella regattor, surfskilopp och bedöms utifrån resultat samt uppskattad konkurrens. En subjektiv bedömning av de aktivas prestationsmöjlighet kan förekomma.

Både resultat och deltagande vägs in i uttagningar. Dvs det är även fördelaktigt att vara med på många uttagningstävlingar. De olika momenten vägs olika till uttagning, beroende på landslagsuppragets syfte och status.

Till större mästerskap utgår uttagningar utifrån den/de aktivas uppskattade potentiella möjlighet att nå en topp 15-placering.

Uttagning till en tävling kan ske löpande och kompletteras, men det finns alltid en utsatt tid för "sista uttagning".

Resultat från 2014 års säsong värderas även till uttagning för 2015 års aktiviteter. Likaså värderas 2015 års samtliga resultat in för 2016 års aktiviteter.

 

Landslagsuppdrag och uttagningstävlingar

Planerade aktiviteterDatum

Tävling

Status

Aktiva

Sista uttagning

Ledare

 

 

 

 

 

 

16-19/4

Amsterdam Waterland Marathon

L+U

3-4

Mars

1

 

 

 

 

 

 

16/5

Norrviken Runt

U

 

 

1

 

 

 

 

 

 

30/5

Götakanalloppet

U

 

 

1

 

 

 

 

 

 

13-14/6

Nordiska Mästerskapen - Finland

U

 

 

0

 

 

 

 

 

 

16-19/6

EM-läger - Ej bestämd ort

L

6-8

Efter Göta kanal

1-2

 

 

 

 

 

 

2-6/7

EM - Slovenien

L+U

6-8

Efter Göta kanal

2

 

 

 

 

 

 

30/7 - 3/8

Världscup - Tyskland

L+U

4-6

Efter NM

2

 

 

 

 

 

 

8/8

Dalslands Kanotmarathon

L+U

1-2

Efter EM

0

8/8

Riba de Sella

L+U

4-6

Efter EM

1

 

 

 

 

 

 

22-23/8

SM - Oxelösund

U

 

 

1

 

 

 

 

 

 

24-28/8

VM-läger - Ej bestämd ort

L

8-10

Efter SM

2

 

 

 

 

 

 

9-14/9

VM - Ungern

L

8-10

Efter SM

2

 

 

 

 

 

 

30/9 - 4/10

Höstläger - Okänd ort

L

8-10

Efter SM

2

 

 

 

 

 

 

22-26/10

Shaoxing river marathon - Kina

L

4-5

Efter SM

1

L= Landslagsuppdrag, U= Uttagningstävling

Som ni ser så är Nordiska mästerskapen i Finland markerat i rött och kursiv. Efter framför allt ekonomisk överläggning har vi valt att satsa mer på andra tävlingar, vilket betyder att vi inte kommer skicka någon ledare dit.

Vi uppmuntrar dock aktiva att åka dit och tävla! Vi stöttar givetvis landslagsaktiva om behov finns för exempelvis lån av K2.

Vi anser att Norrviken och Göta kanal räcker som uttagningstävlingar på våren, men för den som känner att den inte fått ut sin rätta prestation på dessa tävlingar och ändå vill ha möjlighet att bli uttagen till exempelvis Världscupen eller Riba de Sella, så rekommenderas det starkt att tävla och visa upp sig på NM.

Om man inte blivit uttagen till något landslagsuppdrag tidigare under säsongen, så är deltagande vid Dalsland Kanotmarathon och/eller SM  sista chansen för att bli uttagen till VM.

 

World Classic Series

I år satsar vi på att åka på några av de mer klassiska loppen i World Classic Series. Serien ingår till i år även i världsrankingen, där vi hoppas att några aktiva klättrar.

De tävlingar vi satsar på är Amsterdam Waterland Marathon, Descenso Riba de Sella och Shaoxing River Marathon. Tanken är att aktiva som inte blir uttagna till Riba de Sella kan bli uttagna att tävla i Sverige-linnet till Dalsland Kanotmarathon som också ingår i serien.

Vi uppmuntrar givetvis aktiva att på egen hand åka och köra andra tävlingar i serien.

 

Kombination av grenar

Vi uppmuntrar aktiva att kombinera sin marathonsatsning med andra grenar i möjlig mån! Surfski och Sprint är framför allt de två grenar som vi uppmuntrar för kombinerat tävlande. Tävlande i annan gren ska inte försämra en aktivs chanser till uttagning.

Marathonlopp går dock alltid först i en uttagning. Nedan visar vi ett exempel på hur vi kan rangordna deltagande vid uttagningstävlingar och kombination av andra grenar.

1. Norrviken + Göta kanalloppet

2. Norrviken + Kalmar Surfski Wave Challenge eller 1st uttagningstävling + Världscup i sprint

3. Enbart antingen Norrviken eller Göta kanalloppet.

Om man ex väljer att köra Kalmar istället för Göta kanal, så får den aktive förlita sig på att resultat i Norrviken och tidigare resultat räcker för uttagning.

 

Egenavgifter

Utifrån styrelsebeslut kommer uttagna till landslagsuppdrag delas upp i A och B-kandidater, med skiljda egenavgifter. Egenavgifter förmedlas innan tävlingarna genom SKF's Team Manager.

 

Slutligen

Hoppas vi på en grym marathonsäsong med både gamla och nya aktiva! Kom ihåg att alla har en chans att bli uttagna!

/Danny & Björn

Skribent: Danny Hallmén


Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info