Hoppa till sidans innehåll

Tränarcommunity - utvecklingsforum för Slätvatten!

28 MAJ 2015 10:36
Under Vårregattan samlades ett gäng tränare, aktiva och andra intresserade för att lyssna på Slätvattenkommittén Elit samt förbundskaptenerna för Senior- och Juniorlandslagen i Sprint.
  • Skapad: 28 MAJ 2015 10:36

Träffen i Nyköping blev startskottet på en längre process som Slätvattenkommittén Elit ansvarar för. Tanken är att skapa fler forum, nästa under SM-veckan i Nyköping, där vi tillsammans diskuterar och kommer fram till hur vi kan vässa oss ytterligare för att även fortsättningsvis vara med och konkurrera i världstoppen.

Förseningar under tävlingsdagen gjorde att flera inte kunde närvara på träffen under Vårregattan. Med ambition att sprida det som sas filmade vi den dryga timmen i aulan på Tessinskolan. Ljudkvalitén på filmen visade sig dock ha en del övrigt att önska så vi skippar att lägga ut den och nedan följer istället en sammanfattning i textform:

Inledning

Börje Andersson, sammankallande i Slätvattenkommittén Elit, inledde träffen med att kort beskriva vilka kommittén består av och vad det är tänkt att de ska arbeta med. Förutom honom själv, presenterade sig Ingela Nordenberg och Kent-Åke Lundberg kort. De tre utgör tillsammans kommittén. Börje presenterade även den nya landslagsläkaren, Therese Andersson, som främst kommer att jobba med sprintlandslaget. Therese passade på att kort berätta att hon har ett kanotförflutet i Vårby IK i Ö-vik och idag är verksam som läkare på Umeå Universitetssjukhus.

Tillsammans kommer Börje, Ingela och Kent-Åke ansvara för övergripande frågor rörande våra landslag på Junior, U21, U23 och seniornivå. De ska ha kontakt med kaptener, hålla koll på budget och ansvara för att tillsätta personer till olika positioner inom landslagsverksamheterna. Dessa områden utgör huvuduppgifterna, sen kommer deras uppdrag givetvis formas efter behov.

Presentation kaptener

Efter Börjes inledning entrade Martin Hunter, Peter Ask och Linda Härefeldt scenen. Peter och Linda, kaptener och ansvariga för Junior, U21 och U23 presenterade sig kort.

Föreläsning, Martin Hunter

Sedan tog Martin Hunter vid och efter en presentation av honom själv höll han en reflekterande föreläsning med avstamp i träning och en medvetet tankeväckande frågeställning om vi tränar tillräckligt för att hänga med i världstoppen. Han gjorde en del jämförelser både med andra nationer och någon annan idrott och landade i en sammanfattning där han är inne på att vi i Sverige helt enkelt borde kunna paddla mer under våra träningsveckor.

Summering och fortsättning

En del tankar kring vår verksamhet både på klubb- och landslagnivå väcktes. En hel del frågor blev såklart fortfarande hängande utan svar i luften. Så var även tanken och när processen nu går vidare hoppas Slätvattenkommittén Elit på att kunna involvera fler, framförallt klubbtränare, i tankarna och diskussionerna. Kent-Åke Lundberg fick med sig en lista med namn och e-postadresser hem. Utifrån denna lista skickade han sedan ut följande mail.

"Hej alla!

För en vecka sedan träffades vi i Tessinskolans aula och jag fick med mig en lapp hem med ett antal mailadresser. Nu har jag skapat en grupp och tänkte sakta men säkert bygga ut den. Därför följande tre uppmaningar till er som får detta mail.

  1. Just nu har vi representanter för Nynäshamn, Nyköping, Oxelösund, Arvika, Bråviken, Ängelholm, Näset, KG, Kraftcenter Sthlm och förbundet i listan. Jag behöver flera. Du som har kontakter att förmedla skicka gärna till mig. Hellre för många än för få.
  2. En del av de adresser jag fått handskrivna lär komma i retur när jag trycker på Sänd och där kommer jag att be om hjälp att korrigera dessa.
  3. Får du detta mail och inte vill vara med, så säg bara till. Det fixar vi lätt som en plätt.

Visst blev aftonen i aulan sen och kanske inte som vi hoppats på till 100%, men det kommer mera. Vi hoppas dock ha väckt frågan om rätt träning för kanotister i Sverige för att lyckas internationellt. Frågan är en sak, men svaret ett helt annat. Här hade vi tänkt oss, att utifrån Utvecklingstrappan, få till en diskussion som engagerar klubbtränare, Kraftcenter, KG och vår egen Elitorganisation. Jag bifogar Utvecklingstrappan, ett dokument som är utarbetat av i huvudsak Åsa Eklund och godkänt av både SKF oh SOK. Det hade vi tänkt använda framgent för den diskussion som ska följa. 

I vårt möte nämndes Röd tråd. Just Utvecklingstrappan är en del av den röda tråd som finns i förbundet sedan flera år, men används den ute i Sverige? Är den tillräcklig i mängd vid dessa definierade åldrar? Martin belyste ju hur mycket tid som krävs för att nå upp till en internationell elitnivå. Räcker Utvecklingstrappans förslag på träningsmängd till för att nå dit?

Fundera , snacka och diskutera. Skaffa dig en uppfattning och kom till nästa steg i processen.

Vår plan, efter avstämningen med er i Nyköping, är att vi kör nästa steg under SM i samma stad och det på tisdag eftermiddag, vilket är  7 juli. Då hoppas vi bli fler och samla till ett öppet forum med en professionell moderator på plats.

Kallelse med detaljer kommer senare, men försök att ha plats i kalendern för denna övning."

 

 

Skribent: Dag Johansson


Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info