Hoppa till sidans innehåll

Maratontest i Nyköping

31 MAJ 2021 23:03
I helgen genomfördes testlopp i maraton för landslagsaspirerande seniorer i Nyköping och det bjöds på solskensväder och rafflande strider ute på vattnet. Helgen bjöd även på uppskattade livesändningar och -resultat.
  • Uppdaterad: 31 MAJ 2021 23:03

I skuggan av inställda tävlingar drog förbundskapten Danny Hallmén ihop en testloppshelg i Nyköping för aspirerande seniorer till maratonlandslaget. Trots enkla medel bjöds det både på livesändningar och liveresultat med splittider. Platser till den kommande världscupen i Paris 19-20/6 stod på spel och det bjöds upp till fight med några utstickare.

Bild A.jpg
Det bjöds på spännande tävlingar i kanotmaraton, där kanotisterna tar sig upp på land och sen i vattnet igen vid så kallade lyft.

Under lördagsförmiddagen började helgen med försök och finaler i Short track, där Rebecka Georgsdotter från Nyköpings Kanotklubb bland annat utmanades av paddelstarka Melina Andersson från Bråvikens Kanotklubb. Rebecka visade att maratonfärdigheterna satt och avgjorde i lyften och kunde ta hem segern med marginal.

I herrarnas lopp var det mer öppet och i finalen var det öppet om alla placeringar. Det visade sig att förstaårssenioren Eric Hedin från Karlstads Paddlarklubb gjort jobbet i vinter och dominerade finalen ända fram till spurtstriden som han tog hem framför Isak Maxstad från Örnsbergs Kanotsällskap och sydafrikanske Ivan Kruger, Stockholms Kajakklubb.

Bild 1.jpg
Eric Hedin från Karlstads Paddlarklubb visade framfötterna i helgen, bland annat genom att vinna Short track.

Under eftermiddagen var det dags för K2 5000 meter, med en inriktning för att se potentiella besättningar mot VM i Rumänien. Här blev det en tight fight mellan Isak Maxstad/Anton Andersson, Ivan Kruger/Nils Toresson och Eric Hedin/Karl Brodén, där den senare båten avslutade starkast och tog hem segern.

På damsidan tog Julia Lagerstam från Lödde Kanotklubb och tyskan Ardis Luda en relativt säker seger före Rebecka Georgsdotter/Melina Andersson som hade det struligt med styrningen under loppet.

Till söndagen var det dags för ett ”maratonlopp” över 21 kilometer där damerna startade i K2 tillsammans med herrarna i K1. Här tog Rebecka och Melina revansch och gjorde ett starkt lopp oc fightades med flera killar inom ett tidsspann som eliten i K2 damer är i förhållande till K1 män, internationellt.

Bild 2.jpg
Rebecka och Melina var en oprövad konstellation som växte under helgens gång, med seger under söndagen.

På herrsidan anslöt Joakim Lindberg från Finspångs Kanotklubb som inte varit med dagen innan. Jocke satte hög fart från start, spräckte fältet och fick lucka tillsammans med tvillingsbrodern Dennis in till första lyftet efter 4,5 kilometer. Dennis kroknade något och föll bak i fältet, samtidigt som Jocke på ensamhand utökade sin ledning. Med över tre minuters marginal säkrade Jocke årets första start, innan Eric Hedin återigen visade styrka när han tog andraplatsen före Isak Maxstad.

Bild 3.jpg
Joakim Lindberg som dragits med skador en tid, visade ändå upp en klass för sig när han vann söndagens 21 km maraton med över tre minuter.

  • Fantastiskt roligt att vara igång med lopp igen och jag tycker att Eric Hedin, Rebecka Georgsdotter och Joakim Lindberg var de som framför allt stack ut den här helgen! Nästa för maratonlandslaget är uttagningslopp med K2 5000 meter på regattan i Jönköping 5-6/6 och därefter världscupen i Paris 19-20/6 /Danny Hallmén, Förbundskapten
  • För resultat klicka här >>

Foto: Henrik Carlsson och Per Lagerstam

Skribent: Johan Nilsson
E-post: Adressen Gömd


Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info