Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Sprintlandslaget på läger i Alcudia inför OS-sommaren 2021!

26 MAR 2021 15:30
Sprintlandslaget har under mars varit på läger i Alcudia för att ladda upp inför OS-kval och förhoppningsvis ett olympiskt deltagande i Tokyo. Kanot.com har pratat med Sofia Paldanius samt förbundskapten Peken Rönnerstrand.
  • Uppdaterad: 26 MAR 2021 15:30


Vi har ju sett härliga bilder på Facebook från Alcudia, vilka är egentligen på plats och hur länge pågår lägret?

Lägret har pågått under 2 veckors tid med 6 killar och 4 tjejer på plats, några har varit på plats ännu längre. Några av de aktiva kommer stanna kvar på Alcudia och några kommer en vända till om 2 veckor.Med tanke på hur läget ser ut i världen, hur ser ert upplägg ut för att göra det säkert? Är ni helt ensamma på plats i Alcudia eller är det fler nationer på plats, har ni eget boende?

Upplägget har varit väldigt genomtänkt och säkert. Gruppen har varit uppdelad och bott i egna hus och inget umgänge mellan husen, förutom på vattnet. Vi har haft en egen kock som skött alla inköp och fixat all mat. Maten har respektive hus hämtat och sedan ätit i husen så vi har undvikit onödig kontakt på alla sätt. Vi har också varit ensamma här nere, inga andra nationer har varit på plats.
 
Det har känts väldigt bra härnere även om man var osäker innan avresan om det var rätt att göra, men väl på plats har det känts mycket bra! Alla har också varit helt friska under hela lägret och inga sjukdagar.


Hur har förhållandena varit på plats? Har träningen flutit på som planerat?

Det har varit blandat väder, lite sämre väder med blåst och regn på slutet. Vi har två mindre sjöar att paddla i varav den minsta med en 250m bana är helt skyddad och det har funkat bra att köra i dessa sjöar.  
Vi har också haft ett eget utegym där vi kunnat köra vissa pass, det har varit riktigt bra träning med hög kvalitet!

Hur är motivationen i gruppen med tanke på det oklara tävlingsläget och osäkerheten inför säsongen?
Motivationen är på topp! Gänget har tränat på bra och ligger bra i fas. Den tyngsta perioden motivationsmässigt var nog under förra året när pandemin slog till och förstörde all planering och alla tävlingar under 2020, nu har vi vant oss vid läget. De aktiva har verkligen gjort jobbet bra under hösten/vintern och flera har uppvisat personliga rekord på tester under vintern. Frånvaron av tävlingar har gjort det möjligt att träna på ordentligt och laget har gjort det jobbet.

Det som är svårt att veta inför kommande tävlingar det här året är att vi inte riktigt har koll på övriga nationer. Vilka som kommer underifrån och har tagit kliv framåt tills i år, svårast är att veta vilka besättningar de andra nationerna kommer att ställa upp med och hur de står sig i konkurrensen.
Vi följer konkurrenterna på sociala medier men det säger ju inte allt…

Hur är den allmänna statusen i gruppen avseende form? Hur ser tävlingsplaneringen ut just nu, vilka tävlingar planerar laget att vara med på?

Statusen är god och laget är väl i fas och kör nu mycket fartträning. Det är sex veckor kvar till OS- kvalet, planen är en period med mycket syraträning, därefter följer ett mängdträningsblock för att sedan börja släppa upp formen inför kommande OS-kval och världscup. Tävlingssäsongen börjar som det ser ut nu med uttagningstävlingar i Sverige i april, därefter följer det europeiska OS-kvalet i Szeged 12-13:e maj. Direkt på europakvalet körs även en världscup i Szeged 14-16:e maj.

Ytterligare en chans att kvala in ges i värdskvalet som körs i Barnaul i bortre Ryssland där en plats i K1 för vardera herr och dam står på spel.  

Har du ser du på möjligheterna inför OS-kvalet och fler svenska deltagare till Tokyo?
Jag är positiv inför kvalet, vill inte nämna några speciella namn men det ser bra ut, avslutar Sofia!

Peken om laget inför OS-kvalet:

Vad jag har förstått så var detta läger även vara en del av uttagningen till OS-kvalet. Idag är det enbart Linnea Stensils som är inkvalad (K1-500m) till OS, vilka aktiva är det tänkt ska försöka OS-kvala och följa Linnea till Tokyo?

Tre namn är sedan tidigare klara inför kommande OS-kval; Moa Wikberg och Petter Menning är uttagna att kvala på K1 200 m och Martin Nathell på K1 1000 m.
Vilka som kommer att få kvala i K2 är inte helt klart på varken dam- eller herrsidan. Det enda som hittills är klart och uttaget är att Dennis Kernen och Albert Petterson bildar K2-par på 1000 m till den planerade uttagningstävlingen i slutet av april. Var, och under vilka omständigheter, den tävlingen kommer att genomföras hänger av förklarliga skäl fortfarande löst. Efter den tävlingen tas beslut om vilka K2:or som kommer att köra OS-kvalet.

Har du ser du på möjligheterna inför OS-kvalet och fler svenska deltagare till Tokyo?
Precis som Sofia säger är den fysiska statusen i laget mycket bra och många har noterat rekord på olika tester under vintern. Förmodligen har dock även de andra nationerna kunnat träna på bra så det är ovisst det är nästan 2 år sedan alla var ute och tävlade internationellt.
Jag tycker det ser bra ut och målsättningen är att ytterligare några aktiva ska lyckas kvala in till OS, säger Peken!  

Truppen på plats i Alcudia var:
Damer:
Linnea Stensils
Anja Zagorska
Melina Andersson
Moa Wikberg

Herrar:
Martin Nathell
Dennis Kernen
Henrik Strand
Albert Pettersson
Petter Menning
Theodor Orban

Skribent: Johan Nilsson
E-post: Adressen Gömd


Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info