Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Det här är SUC!


SUC – Svenska Ungdomscupen

SUC är en enkel och lättillgänglig tävlingsform för unga kanotister och deras ledare. Fokus i tävlandet är att det sker under lustfyllda former, med stegrande utmaningar efter ålder och utveckling.  SUC är tävlingar för bredden och i princip alla svenska ungdomar som varit tävlingsaktiva i kajak de senaste trettio åren har varit med i SUC. SUC startade 1987.

Tävlingar

Cupen består av flera deltävlingar som arrangeras av klubbar runt om i Sverige. Målet är att ha tävlingarna jämnt fördelade under perioden maj till september, med ett uppehåll mitt på sommaren. SUC kan samköras med andra tävlingar och arrangeras alltid tillsammans med JUC.

SUC administreras av arrangörsklubbarna tillsammans med Slätvattenkommittén Bredd. Detta inkluderar inköp av priser, ekonomisk avstämning, regelförändringar och utveckling av cupen. Den övergripande tävlingsplaneringen görs av Slätvattenkommittén Bredd.

Åldersklasser

I SUC tävlar man med dem som är lika gamla som sig själv, pojkar och flickor var för sig. Den yngsta klassen är för barn upp till 11 år. De äldsta som tävlar i SUC är 16 år.

Rekommendationen är att alla tävlar i den åldersklass man tillhör.

Distanser

SUC har fem distanser; 200m, 500m, långlopp, shorttrack och maraton.

  • 200 och 500 meter körs på rak bana.
  • Längden på långlopp och maraton kan variera men vanligtvis är ett långlopp 1000m för de yngsta och 2500m för de äldre.
  • Maraton är ett längre lopp som innehåller ett eller flera lyft, då man bär kanoten en sträcka på land. De yngsta delatagarna får bärhjälp om de behöver.
  • Shorttrack är ett kortare maraton som körs flera varv på en kortare bana.

Resultat och prisutdelning

I de yngsta klasserna, t o m 13 år, belönas alla med medalj för genomfört lopp. Alla ges lika stor uppmärksamhet på prisutdelningen, oavsett placering. Detta för att vi vill ha en tävlingsstruktur för barn som även formellt uppmuntrar allas kämpande på tävlingsbanorna. Vi tror även att dessa strukturer hjälper föräldrar och tränare att jobba långsiktigt samtidigt som det bygger in en progression i tävlingsmomentet. Liknande förändringar kring barns tävlande görs i en stor majoritet av idrotter idag. Förändringar som bygger på vetenskap om barns utveckling snarare än på en tradition kring hur det alltid har varit.

I övriga klasser får de tre främsta i varje finallopp medalj. Från 13 år och uppåt räknas cup-poäng, se separat information.

Utländska kanotister

Utländska kanotister deltar på samma villkor som svenska kanotister. Detta innebär att en utländsk kanotist kan vinna såväl ett lopp som en hel klass. 

Uppdaterad: 13 MAR 2019 21:46 Skribent: Dag Johansson


Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info