Hoppa till sidans innehåll

Träning i praktiken

Denna sida innehåller riktlinjer och träningskoncept för olika åldrar, tips och inspiration kring träning för olika åldersgrupper indelat i olika perioder av året samt inspiration för uppvärmning och nedvarvning. Så småningom kommer det även att finnas en pass- och övningsbank.
  • Skapad: 27 AUG 2014 18:36

Träningskoncept
Utvecklingstrappan för Sprint finns riktlinjer och träningskoncept för olika åldrar. Träningskoncepten anger ramar för olika perioder av året och beskrivs mer utförligt här. Observera att utvecklingstrappan anger en fingervisning om vad som krävs för att prestera på internationell elitnivå. Kanotträning kan bedrivas på många olika sätt och med många olika syften. Däremot kan utvecklingstrappan alltid utgöra inspiration för såväl den elitaktive som för motionären. 

Träningsteman
Här finner du som tränare och aktiv tips och inspiration kring träning för olika åldersgrupper indelat i olika perioder av året. De olika träningsförslagen utgår från utvecklingstrappan där träningsåret inleds den första oktober. Klicka på aktuell period och ålder för förslag på träningsinriktning och tips på pass. Se inriktningen som tips på vad ni kan göra och använd er egen kreativitet för att komponera egna pass som passar för era aktiva och för era materiella förutsättningar och lokaler.

10-12 år: 
Period 1: 1 okt-30 novPeriod 2 & 3: 1 dec-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

13-14 år: 
Period 1: 1 okt-30 novPeriod 2: 1 dec-14 febPeriod 3: 15 feb-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

15-16 år: 
 Period 1: 1 okt-30 nov. Period 2: 1 dec-14 febPeriod 3: 15 feb-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

17-18 år: 
Period 1: 1 okt-30 novPeriod 2: 1 dec-14 febPeriod 3: 15 feb-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

19-23 år: 
Period 1: 1 okt-30 novPeriod 2: 1 dec-14 febPeriod 3: 15 feb-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

24-uppåt:
Fortsatt utvecklig av tränings- och tävlingsfärdigheter utifrån individuella förutsättningar.

Träningsdagbok

Att dokumentera sin träning i en träningsdagbok är en grundförutsättning för en god progression från ungdom till senior. Det är ett värdefullt verktyg för tränare men även för dig som aktiv. SKF rekommenderar att träningsdagbok introduceras under ungdomsåren för att efterhand bli mer detaljerad och genomarbetad. 

Ett exempel på träningsdagbok.

Uppvärmning

En bra uppvärmning innehåller tre delar: Komma igång - Uppmjukning - Pulshöjare! Uppvärmningen sätter igång kroppens processer och du kan tillgodogöra dig träningen bättre. Det är även ett lysande tillfälle att lägga in t.ex. koordinationsövningar. Uppvärmning är ett givet inslag inför varje träningspass!

Nedvarvning
Nedvarvning är inte bara en skön stund efter träningspasset. Den ger även kroppen möjlighet till att "skölja ur" och optimera återhämtningen! Avsluta varje pass med någon slags nedvarvning!

Skribent: Anders Danielsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info