Hoppa till sidans innehåll

Forsinstruktör


Forsinstruktör I

Detta är första steget i kanotförbundets utbildningar för ledare i Forspaddling. Du utvecklar din förmåga att leda och undervisa forspaddling för nybörjare i forsar klass l till ll-.

Innehåll
Fokus för Forsinstruktör I är att inspirera nya kanotister till fortsatt paddling, samt den viktiga uppgiften att underlätta för dem att skaffa bra grundteknik. Man lär sig instruera grundläggande paddlingsteknik, samt kunskap om miljö och säkerhet. Teknikerna handlar om t ex framåtpaddling, bakåtpaddling, låga stöd, sidoförflyttning, kantning och lutning, räddningstekniker och att hantera lätt strömmande vatten. Utbildningen innehåller både praktik och teori inom:

  • Teknikens grunder: Introduktion till modellen för Teknikens grunder, att använda modellen Boat, Body, Blade och förstå grunderna i paddlingsteknikerna på grön nivå i paddelpasset
  • Tillämpat ledarskap: Ledarrollen, att introducera, genomföra och utvärdera roliga paddelaktiviteter. Grundläggande gruppdynamik.
  • Pedagogik: Att använda modeller (IDEAS, IDIKT) som stöd för att genomföra pass, Att skapa ett lärande klimat, Att anpassa instruktioner till grupp, individ och miljö.
  • Miljö ur ett ledarperspektiv
  • Säkerhet och räddning i praktiken i den aktuella miljön. Grundläggande riskanalys och hantering. Efter kursen har du verktyg och kunskaper för att kunna hålla en grundkurs i forspaddling på lätt strömmande vatten.

Förkunskaper
Paddelpassets Blå nivå för Forskajak och Grundläggande Säkerhet i Fors. Det rekommenderas även att man har gått Första hjälpen för kanotister. Behöver du examinera dig för blått paddelpass kan du titta i kalendern för examinationer och kurser. 

Kurser 2021

17-18 juli, Ljusdal

Forsinstruktör II

Detta är steg två i Svenska Kanotförbundets utbildningar för Forsinstruktörer. Du utvecklar din förmåga att leda och undervisa paddling för nybörjare och mer erfarna forspaddlare. Vi befinner oss i klass 2+ forsar undervisar i de färdigheter som sträcker sig upp till Blå nivå enligt paddelpasset.

Förkunskaper
Kunskaper och färdigheter motsvarande Forsinstruktör l samt egna färdigheter paddelpassets Röda nivå för Forskajak. Ledare med gamla forsinstruktörslicensen har dessa förkunskaper.

Innehåll

  • Att planera, genomföra och utvärdera en rad målorienterade paddlingsaktiviteter.
  • Ledarskap och grupphantering i fors
  • Att analysera och utveckla paddlingsteknik - Modeller och metoder för undervisning och lärande
  • Hållbarhet, förhållningsätt till natur och miljö och kunskap om faktorer som gör att upplevelser kan leda till miljöengagemang.
  • Säkerhet i praktiken med en grupp i Blå miljö. Arbete med CLAP och modeller för riskanalys, riskhantering och säkerhetsplaner.

Genomförande
Utbildningen innehåller fyra delar: två helger, eget arbete samt examination. Den första helgen fokuserar på att lära sig undervisningsmetoder och att analysera paddlingsteknik. Den andra helgen handlar om att leda turer i forsen och att undervisa under turen. Utöver de båda helgerna ingår egen praktik, att hålla 6 pass eller om ca 60 minuter.

Avslutningsvis genomförs en examination som avslutar utbildningen till Forsinstruktör ll.

Kurser 2021

17-18 april (första kurshelgen, kurshelg 2 sker 22-23 maj)

Uppdaterad: 01 APR 2019 08:32 Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info