Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tränare & Coach


Våra Tränarutbildningar riktar sig till dig som främst leder tränings- och tävlingspaddling för barn, ungdomar, juniorer och seniorer. Vi delar in våra tränarutbildningar i fyra nivåer som dels kopplas till barn och ungdomars utveckling fysiologiskt och mentalt, dels till en progression vad gäller paddlingsteknik, träningslära och ledarskap/coaching.

De första stegen innehåller både en kanotspecifik utbildning som SKF ansvarar över samt en allmän tränarutbildning som SISU Idrottsutbildarna ansvarar över och erbjuder alla föreningar runtom i Sverige via sina olika distrikt.

Tränare 1

Tränare 1-nivån består av tre olika utbildningar;

Lekande Kanot (16 h)

SKF:s första Tränarutbildning är grenöverskridande och ger dig grundläggande kunskaper för att kunna vara ledare. Målgruppen är nybörjare upp till grön nivå inom Paddelpasset, med särskilt fokus på barn i åldern upp till 12 år. Lekande Kanot bygger på innehållet i modulerna Teknikens Grunder A, Träningslära A, Tillämpat Ledarskap A, Säkerhet A samt Miljökunskap A. Under Lekande Kanot uppmuntrar vi till att testa och få en inblick i så många grenar som möjligt ur SKF:s breda verksamhet, en bredd som utgör en styrka för att locka fler till kanot och även för att behålla så många som möjligt så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt.

Anmälan och information om Lekande kanot våren 2022, klicka här >>

Introduktionsutbildning för Tränare (webbutbildning, ca 3 h)

Svensk idrotts Introduktionsutbildning för Tränare anordnas av SISU Idrottsutbildarna och är en renodlad webbaserad utbildning. Kursen ger dig en grund att stå på inom allmänna, idrottsöverskridande områden för att börja din resa som en trygg barn- och ungdomsledare. Ledarskapet hos våra tränare är en avgörande del, därför är SISU:s utbildningar en stor styrka inom svensk idrott.

Du hittar utbildningen här: Introduktionsutbildning för Tränare.

HLR (Första Hjälpen för Kanotister rekommenderas)

Med denna utbildning vill vi trycka på vikten av att alla våra tränare har grundläggande HLR-utbildning om olyckan är framme. Vi rekommenerader SKF:s utbildning Första Hjälpen för Kanotister men hänvisar även till lokala/regionala utbildningar via SISU Idrottsutbildarna där HLR ingår.

Tränare 2/Kanotslalomcoach 1

Tränare 2-nivån består av följande utbildningar;

Levande Kanot - Slätvatten / Kanotslalomcoach 1 (16 h)

Levande Kanot - Slätvatten och Kanotslalomcoach 1 är den första grenspecifika tränarutbildningen för dessa två respektive grenar.

Här får du dels en allmän del med kanotspecifik träningslära, dels en grenspecifik del där teknik och taktik, specifik för den egna grenen, dominerar. Modulerna som bygger Levande Kanot är Teknikens Grunder B, Tillämpat Ledarskap B samt Träningslära B.

Levande Kanot riktar sig till dig som leder kanotister upp till blå nivå, med särskilt fokus på ungdomar i åldern 13-16 år.

Inbjudan till Levande Kanot Slätvatten >>

Grundutbildning för Tränare (16 h)

Grundutbildning för tränare är det första obligatoriska steget som ger en bra grund att utgå ifrån i det fortsatta tränarskapet. Man lär mer om ledarskap, hur tränaren kan skapa goda förutsättningar för att utövarna ska känna sig motiverade och får möjlighet att lära och växa både som människor och som idrottare. Utbildningen går även igenom vikten av bred rörelserepertoar, fysiologi och träningslära som ger goda förutsättningar för att planera och genomföra framtida träningar.

Kontakta ditt RF/SISU-distrikt för mer information om var, hur och när Grundutbildning för Tränare erbjuds.

Tränare 3

Tränare 3-nivån består av följande utbildning;

Ledande Kanot / Kanotslalomcoach 2 (16 h) 

Den kanotspecifika delen av Tränare 3 utgörs av Ledande Kanot. Under denna utbildning får du vässa dina kunskaper utifrån modulerna Teknikens Grunder C samt Träningslära C.

Ledande Kanot riktar sig till dig som tränar kanotister upp till röd nivå i enlighet med Paddelpasset, med fokus på aktiva i åldern 17-23 år.

Inbjudan till Ledande Kanot Slätvatten >>

Fortsättningsutbildning för Tränare (ca 40 h)

Fortsättningsutbildningen för tränare följer samma upplägg som grundutbildningens fem delar och man fördjupar sig inom ett antal ämnesområden. För att gå fortsättning behöver man ha gått grundutbildning för tränare eller likvärdig utbildning. De två fysiska träffarna är en dagsträff på 9 lektionstimmar med en tids mellanrum varje träff. Resterande kurstid läggs på egna studier av kurslitteratur, arbete i utbildningswebben, utbyte via det digitala klassrummet och en uppgift att genomföra hemma i den egna föreningen.

Kontakta ditt RF/SISU-distrikt för mer information om var, hur och när Fortsättningsutbildning för Tränare erbjuds.

Tränare 4

Tränare 4-nivån består av postgymnasiala tränarutbildningar, RF/SISU:s Elittränarutbildning etc.

Det finns en mängd olika idrotts- och tränarutbildningar att utbilda sig inom. Tillsammans med en roll som tränare och/eller ledare inom kanot hjälper dessa dig att utvecklas till en toppcoach! Kontakta SKF Kansli för mer information.

Uppdaterad: 21 FEB 2020 14:42 Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info