Hoppa till sidans innehåll

OS & Paralympics

Kanot har totalt tre discipliner på OS- och Paralympicsprogrammet; Sprint, Kanotslalom samt Parakanot. Här samlar vi information om just OS & Paralympics, bjuder på en historisk tillbakablick och blickar såklart fram mot framtida spel.
  • Uppdaterad: 24 MAR 2020 23:31

OS & Paralympics (2020) 2021, Tokyo

P.g.a. det osäkra läget runtom i världen avgörs OS & Paralympics i Tokyo 2021.


Hur gick det senast - OS & Paralympics 2016, Rio de Janeiro

Sex svenska kanotister hade lyckats passera de hårda europeiska kvalen och bli klara för Rio, fyra Sprintkanotister samt en vardera för Kanotslalom och Paralympics. Och vad gäller de två sistnämnda var det historiska svenska starter i Rio. Aldrig tidigare hade Sverige varit representerade i Kanotslalom, fram tills nu då isak Öhrström svarade för ett kanonkval och efter några turer fram och tillbaka blev klar för Rio under sommaren. Väl i Rio kvalade Isak in till semi där han slutade på en totalt 15:e plats. 

Och aldrig tidigare hade Parakanot funnits med på det Paralympiska programmet, fram tills nu då grenen gjorde entré, och dessutom med en svensk sprintkanon på startlinjen i Helene Ripa. Helene gick bäst av samtliga svenskar i Rio och paddlade till sig en finfin femteplats på 200 m.

För Sprintkanotisternas del blev det resultat med lite blandade känslor. Bäst gick Linnea Stensils som i sin OS-debut slog till med final och en sjundplats på K1 200 m. Karin Johansson och Sofia Paldanius missade finalen precis men fick lite av en revansch när de komfortabelt vann B-finalen och slutade nia. Petter Menning kom till Rio som en av storfavoriterna. Väl på plats stämde det av lite olika anledningar inte fullt ut och Petter missade finalen. Han blev två i B-finalen och därmed 10:a i sitt första OS. Karin Johansson körde även K1 500 m där hon slutade på en 12:e plats, första gången Karin körde individuellt på ett OS.

Stolta OS-traditioner

OS och Svensk kanot har ett starkt band och det är svårt att inte minnas fantastiska svenska OS-framgångar. Klicka gärna in på sidan OS-historik för att gotta er i OS som varit. Massor av grymma prestationer at inspireras och motiveras av, både för kanotisterna i årets trupp som för oss som hejar på från sidan.

Skribent: Dag Johansson
Epost: This is a mailto link

OS-historik

Svensk kanot har bjudit på OS-framgångar i massor. Totalt 55 medaljer och Sveriges genom tiderna främsta sommarolympier på både herr- och damsidan är kanotister.

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info