Hoppa till sidans innehåll

En annorlunda men inspirerande sommar

09 SEP 2020 22:49
SKF:s ordförande blickar tillbaka på en sommar där inget blev som förväntat men som trots, eller tack vare, det ändå kan summeras i något riktigt bra.
  • Skapad: 09 SEP 2020 22:49

Kanotvänner!

Jag skriver detta när vi närmar oss slutet av sommaren 2020. Årets kanotsäsong går till historien som en av de märkligaste, men har också på många sätt varit inspirerande. Intresset för paddling i olika former är enormt. Klubbar runt om i landet har haft stor tillströmning av människor i alla åldrar som velat prova på, som valt att börja motionspaddla eller som gått in för mer systematisk och seriös träning. Kanotuthyrare, som gick in i sommaren med viss oro, har upplevt en stor efterfrågan och snarare haft problem med att få tiden att räcka till. 2020 blev kort och gott sommaren när många upptäckte kanotsporten, för motion, rekreation och som ett sätt att uppleva den svenska naturen, gärna tillsammans med andra likasinnade.

Även för våra klubbar har sommaren varit annorlunda. När det stod klart att de flesta tävlingar blev inställda valde många att istället satsa på att utveckla den egna verksamheten. Kanotskolor, ungdomsträning, motionspaddling för vuxna och alternativa tävlingsformer har blomstrat. Det är många som bidragit till detta. Inte minst är det särskilt glädjande att se elitaktiva som valt att engagera sig i sina klubbars verksamhet. Många ungdomar har blivit inspirerade av att följa deras förebilders träningsvardag och att få deras hjälp att lära sig paddla.

Apropå kanotskolor har konceptet PaddlePower verkligen tagit fart i sommar. Det är en barn- och ungdomsanpassning av det mer etablerade Paddelpasset. Konceptet har används i nybörjarverksamheten för ett 15-tal klubbar. Olika moment grupperas i sex nivåer, och de aktiva belönas med olika armband när de uppnår nivå 1, 3 och 6. Det blir spännande att nu under hösten se hur många som tilldelas det gröna armband som ges till dem som tagit del av klubbens verksamhet under hela säsongen!

Den stora tillströmning av kanotister vi sett ger oss möjligheter att utvecklas vidare. Nu gäller det att ta vara på intresset för att utöka kanotfamiljen ytterligare, även när säsongen går mot sitt slut och vi nu går mot vinteraktiviteter. Om vi fortsätter att engagera oss på det sätt vi gjort under sommaren kommer det att gå! Jag, liksom övriga styrelsen, ser fram emot att vara en del av detta.

Även om det har varit betydligt färre tävlingar än vanligt så har viss tävlingsverksamhet kunnat genomföras under säsongen. Vår största gren, Slätvatten, kom igång under augusti. Jag vill ge en stor eloge till alla arrangörer som anpassat sina arrangemang för att följa de riktlinjer förbundet tagit fram. Tack vare er har tävlingar kunnat genomföras. Våra ansvariga kommittéer, inte minst Slätvattenkommittén Bredd, har gjort ett stort jobb i att planera om en hel säsong. Otaliga möten och samtal ligger bakom det faktum att det nu erbjuds tävlingar, tack! Även inom flera av våra andra grenar har tävlingsverksamheten ställts om istället för att ställas in. Bland annat har vi genomfört fina SM-tävlingar i Kanotpolo och SUP och nu under hösten väntar även t.ex. ett häftigt Total-SM i fors och ett spännande Surfski-SM.

Många av våra tävlingskanotister har haft få tävlingshöjdpunkter att se framemot hittills denna säsong. Tillfällen som annars är givna motivationsfaktorer har nu uteblivit fram till mitten av augusti. För de som siktat på att få äran att representera Sverige internationellt förändrades förutsättningarna drastiskt. Jag förstår att det stundtals varit svårt att hitta den där extra motivationen för att göra det jobb som krävs. Men kom ihåg att det kommer fler säsonger med såväl nationella som internationella utmaningar! Förändringarna har även inneburit en möjlighet att göra förberedelserna extra bra, kanske testa något nytt och kanske för en del återupptäcka glädjen i att ”bara” paddla. Och till er som nu är igång med tävlingar - jag ser med glädje framemot att få ta del av era prestationer på vattnet. Njut och ha kul!

Kanothälsningar

Lars Martinsson, ordförande

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info