Hoppa till sidans innehåll

Helene Ripa kvalade till Paralympics

16 MAJ 2021 08:37
En känslosam Helene Ripa tog under lördagskvällen emot beskedet att hennes finalpaddling på KL3 200 m i Szeged tidigare under dagen räckte för att kvala en plats till Paralympics.
  • Uppdaterad: 16 MAJ 2021 08:37

Helene Ripa blixtrade ut från startblocket i finalen på KL3 200 m under förmiddagen i Szeged. Redan under torsdagen hade hon kvalat genom att bli trea i ett ganska tätt försöksheat. Finalen kom bli ytterligare ett tätt race. Storbritanniens Laura Sugar gled ifrån mot en säker seger. Bakom henne var det desto jämnare. Helene paddlade in på en åttondeplats, endast dryga sekunden från pallen och två tiondelar från en femteplats. Det var påförhand givet att det fanns fyra kvalplatser till Paralympics i potten under tävlingarna, den enda kvalmöjligheten för Helene Ripa. De som kunde sin VM-final från 2019 där sex platser delades ut kunde snabbt börja räkna bort de redan kvalade och tyckte nog att det borde räcka för Helenes del, att hon var topp 4 bland de ännu icke kvalade. Det dröjde dock ända in till kvällen innan det slutliga beskedet kom till svensklägret - kvalplatsen var säkrad!

Se Helenes finallopp från Szeged här.

Helene har därmed säkrat en plats till Paralympics i Tokyo 2-4 september. Sveriges Paralympiska Kommitté ska även ta ut henne innan hon skrivs in i truppen. Om så görs blir det Helenes andra raka Paralympics i kanot. Hon debuterade i Rio 2016, då hela grenen Parakanot gjorde debut i Paralympics-sammanhang. Sedan tidigare har Helene även deltagit i ett Vinter-OS (Sochi 2014), där hon vann guld i längdskidor samt även i sommarspelen 1992 i Barcelona, då i simning.

RipaRio16.pngHelene på plats i Rio under Paralympics 2016

En stor idrottare med ett tävlingssinne som saknar motstycke har nu gjort det igen! Nu väntar en sommar av ytterligare förberedelser, fortfarande finns det tiondelar och kanske sekunder att kapa. Det kan behövas, disciplinen Parakanot har gått stadigt framåt de senaste åren med allt fler kanotister på en allt högre nivå. Men Helene tillhör i allra högsta grad en av dessa och lär ta sig an den stundande sommaren superpeppad för nya storlopp.

HeleneRipa_VM18_Pallen.jpgEn målbild att hämta inspiration ifrån - VM-guldet 2018 i Portugal.

Stort grattis, Helene!


E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info