Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Ny pandemilag fr.o.m. 10 januari

13 JAN 2021 23:16
Den 10 januari trädde den nya pandemilagen ikraft. Den innebär bl.a. att kanotklubbar med t.ex. egna gym behöver ta hänsyn till nio punkter.
  • Skapad: 13 JAN 2021 23:16

I pandemilagen finns särskilda begränsningar för gym, idrottsanläggningar och badhus som är öppna för allmänheten. Idrottsanläggningar där föreningar bedriver verksamhet för sina medlemmar omfattas som utgångspunkt av lagen. Enligt förordningen ska den som bedriver verksamhet vid sådana anläggningar utforma verksamhetslokaler inomhus, samt områden och utrymmen utomhus, så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett säkert avstånd från varandra. Detta gäller även vid in- och utpassage till verksamhetslokaler inomhus samt områden och utrymmen som den som driver verksamheten disponerar.

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd måste den som bedriver verksamhet inomhus beräkna maxantalet besökare som får vistas i lokalerna samtidigt och se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var. Dessutom måste tydligt anges vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt.

Verksamheterna ska enligt föreskrifterna

  • beräkna det maximala antalet kunder eller besökare som får vistas i verksamhetens lokaler inomhus samtidigt (maxantalet),
  • skriftligt dokumentera maxantalet och hur beräkningen har gjorts,
  • tydligt anslå maxantalet,
  • säkerställa att maxantalet inte överskrids,
  • informera sina kunder och besökare om hur smittspridning kan undvikas,
  • erbjuda sina besökare och kunder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion,
  • skriftligt dokumentera de övriga smittskyddsåtgärder som verksamheten har vidtagit,
  • följa upp de vidtagna smittskyddsåtgärderna, och
  • hålla sig informerade om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren.

Länsstyrelserna ansvarar för tillsynen av föreskrifterna. Verksamheter som inte följer dessa kan straffas med böter.

Det är alltså upp till varje kanotförening att följa ovan angivna punkter. De restriktioner som redan gällde samt de allmänna råd som sedan länge gällt har redan bidragit till att klubbar vidtagit åtgärder för att anpassa verksamheten i sina lokaler. Kanotförbundet upplever att många klubbar på ett mycket bra sätt anpassat sin verksamhet. I de flesta fall borde ovan nämnda punkter inte vara något problem då många klubbar redan anpassat sin verksamhet till att endast tillåta ett fåtal personer åt gången i träningslokaler. Men alla klubbar har olika förutsättningar och behöver se över verksamheten. Fortsätt med det goda jobbet!

Tidigare nationella allmänna råd gäller alltså fortfarande. De innebär att det är ok att genomföra träningsverksamhet. Verksamheten ska dock anpassas. Utifrån sex givna punkter för aktiva födda 2004 och tidigare samt utifrån två givna punkter för aktiva födda 2005 och senare. 

Mer info om den nya pandemilagen finns på RFs hemsida där mycket av denna text är hämtad från.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info