Hoppa till sidans innehåll

Angående möjlighet till tävlingsverksamhet

30 APR 2021 13:25
Efter beslutet tidigare i veckan där Folkhälsomyndigheten ändrade i sina föreskrifter till idrotten i syfte att möjliggöra viss tävlingsverksamhet har ytterligare information om framtida lättnader kommit idag.
 • Uppdaterad: 30 APR 2021 13:25

Fortsatt viss oklarhet efter onsdagens lättnader 

I onsdags ändrade Folkhälsomyndigheten sina föreskrifter till idrotten och tillåter nu viss tävlingsverksamhet för barn och unga födda 2002 och senare. Det råder dock en fortsatt ovisshet inför var denna förändringen står i relation till kanottävlingar. Kanotförbundet har, tillsammans med övriga förbund i samma sits, en tät dialog med RF i frågan för att kunna komma med tydliga besked så snart som möjligt i denna fråga.

Bakgrunden till ovissheten är den begränsningsförordning som ingår i Pandemilagen. Den anger ett tak på max åtta deltagare vid allmänna sammankomster (t.ex. en idrottstävling). Huruvida aktiva utövare räknas in i dessa åtta personer avgörs av om arenan anses vara tydligt avgränsad eller inte. Även inom kanotidrotten ser våra tävlingsarenor olika ut. Ibland sker tävlandet på en tydligt avgränsad arena, ibland på mer öppna icke tydliga avgränsade vatten. Här behöver vi få ett tydligare besked om vad som gäller innan vi kan vara tydliga gentemot arrangörer.

Oavsett hur snabbt vi kan få ett klargörande kring ovan beskrivna ovisshet vill vi poängtera vikten av att klubbar håller i sin verksamhet. Det finns inga förbud mot träning, givetvis ej heller mot att köra lopp (matcher om kanotpolo) på sina träningar. Förutsatt att åtgärder vidtas för att följa de allmänna samt idrottsspecifika föreskrifter och råd som nu gäller finns det goda möjligheter att arrangera värdefull verksamhet för alla åldrar.

Inom våra olika grenar är beskedet om vad som gäller efter veckans förändringar kring viss tävlingsverksamhet för barn och unga mer eller mindre brådskande. Förbundet har kontinuerlig kontakt med kommittéer och arrangörer.

Förhoppning om ytterligare lättnader efter 17 maj

Idag, fredag 30 april, gick regeringen ut med en första information om en förhoppning att kunna införa ytterligare lättnader efter 17 maj. Där bl.a. fler personer ska få möjlighet att samlas under säkra former i samband med idrottstävlingar, både som utövare och publik. Regeringen betonar dock att detta förutsätter att smittläget går åt rätt håll. Detta är ett psotivit besked för kanots tävlingsverksamhet och kommer att innebära större möjligheter att arrangera tävlingar. Kanotförbundet följer nu utvecklingen och har, som sagt, dialog med kommittéer och arrangörer och informerar löpande ny planering finns på plats.

Slätvatten

Inom vår största tävlingsgren, Slätvatten, pågår en tät dialog med arrangörer om vad som är möjligt att genomföra under maj månad. Den information som kom idag (fredag 30 april) kan ha stor påverkan på tävlingar efter den 17 maj. Här behöver vi inhämta mer information, ha förnyad kontakt och kommer därefter med besked. Nedan summeras ett preliminärt läge just nu.

OBS! Ev. tävlingar förutsätter att respektive arrangör får de tillstånd som krävs på respektive tävlingsort samt hinner mobilisera de funktionärer som förutsätts. Om tävling kommer att kunna arrangeras kommer mer specifik information att publiceras.

 • De tidiga majtävlingarna har alla ställts in.
 • 22-23 maj
  • Elittävling på Rocksjön i Jönköping. Till denna kommer elitseniorer som ej är på OS-kval/Världscup att bjudas in samt även landslagsaspirerande juniorer. Hur tävlingen kommer att läggas upp (endagars och/eller tvådagars) avgörs av gällande föreskrifter.
  • Ev. lokala/regionala initiativ för endagarstävlingar för barn och unga födda 2002 och senare (alt. kvällstävlingar mitt i veckan om det passar bättre).
 • 29-30 maj
  • 29 maj är preliminärt datum för Göta Kanal-loppet. Arrangören har skickat in en ansökan för tillstånd att genomföra tävlingen enligt samma upplägg som Vasaloppet använde sig av senast.
  • Ev. lokala/regionala initiativ för endagarstävlingar för barn och unga födda 2002 och senare (alt. kvällstävlingar mitt i veckan om det passar bättre).
Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info