Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Branschstandard kan tillämpas för säkerhet i forsmiljö

04 JAN 2022 17:22
Bara kort innan 2021 övergick i 2022 fattades beslut om föreskrifter och allmänna råd om säkerheten vid forsränning”. Ett gediget samarbete har gett resultat – det råder inte längre gråzon för föreningar och företag som anordnar turer i forsmiljö.
  • Uppdaterad: 04 JAN 2022 17:22

Det bästa sättet att undvika incidenter och olyckor är att med gedigen kunskap göra riskanalys och säkerhetsplan. Men om olyckan ändå skulle ske under en arrangerad paddling i kanot i forsmiljö så kommer numera en eventuell granskning att ske mot vedertagen branschstandard, och inte som tidigare mot föreskrifter som var anpassade för forsränning med UFF:er (uppblåsbar farkost för forsränning). Det är en stor seger för säkerhet och möjlighet att fortsätta bedriva turer och kurser i forspaddling för både våra föreningar och våra Godkända Kanotcentraler.

 

Kort bakgrund är att tidigare rådde en gråzon när det gäller vilka som omfattas av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om säkerhet vid forsränning. Även ideella föreningar kunde i vissa fall betraktas som näringsidkare och därmed omfattas. Kruxet var att föreskrifterna var inriktade på UFF:er, och därmed inte anpassade för turer i kanot.

 

Kanotförbundet samlade en arbetsgrupp med representanter från Riksidrottsförbundet, Friluftsrämjandet och sakkunnig med insyn i utbildningssystemet och forsränningsföretagens versamhet. Även Scouterna stöttade arbetsgruppens arbete. Efter dialog och många möten med Transportstyrelsen och samtal med Konsumentverket har vi nu alltså fått en mycket betydelsefull förändring. Ett fint exempel på gott samarbete mellan myndighet och civilsamhälle!

 

Den stora skillnaden är att det nu finns i skrift att vedertagen branschstandard kan tillämpas om säkerhet vid turer i forsmiljö.

 

För er som inte vill läsa hela Föreskrifterna kan följande utdrag räcka;

 

2 § Forsränningsföretag som bedriver forsränning där endast två eller färre passagerare medföljer per båt, UFF, kanot eller annat liknande flythjälpmedel kan som alternativ till dessa föreskrifter välja att tillämpa annan vedertagen branschstandard om säkerhet vid forsränning.

 

I klartext betyder det att Kanotförbundets utbildningar (t ex Forsinstruktörsutbildningar och forssäkerhetskurser) eller motsvarande, är att betrakta som branschstandard för paddling i strömmande vatten. Vi behöver inte oroa oss för gråzonen som kunde krävt att vi följt Transportstyrelsens författning i sin helhet.

 

En riktigt bra nyhet att gå in i nya året med!

 

Läs hela Föreskriften här.

Skribent: Katinka Ingves
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info