Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Bronsglädje och revanschlust summerar VC 1 för Sprintlandslaget

23 MAJ 2022 06:00
Martin Nathell & Melina Andersson dundrade in ett brons, Eric Hedin knep en stark sjundeplats och Anton Andersson & Erik Andersson blev åtta - där har ni tre höjdpunkter från VC 1 i Tjeckien!
  • Uppdaterad: 23 MAJ 2022 05:44

Sprintlandslaget öppnade världscupsäsongen med tävlingar i tjeckiska Racice. En helg som bjöd på såväl några svenska glädjeämnen som lärdomar och revanschlust. Alla världsnationer var på plats och bjöd på hårdaste möjligt konkurrens, något som inte minst märktes på OS-distanserna över K2 och K4 500 m där även Sverige hade deltagare på både dam- och herrsidan.

På den sista dagen kom tre topprestationer med en medalj och två topp 8-placeringar. 

Martin Nathell/Melina Andersson - Brons på K2 Mix 500 m

Mix-distansen infördes på Världscupen för ett par år sedan och är här för att stanna. Grenen populariseras alltmer och i Racice fanns ett gäng högklassiga besättningar med på startlinjen, däribland svenskduon Martin Nathell och Melina Andersson. De övertygade i försöken och låg direkt med från start i finalen. Det blev en rafflande uppgörelse där Tyskland drog ifrån och vann. Bakom dem var det knallhårt om silver och brons och till slut skiljde en dast 8/100 sekund mellan Australien och Sverige. Små marginaler men ett mycket glädjande brons, grattis!

Se bronsloppet här: https://www.canoeicf.com/canoe-sprint-world-cup/racice-2022?video=62228&tag=434280 

Respektlös 5000-körning av debutanten Eric Hedin

Söndagen avslutades med 5000 m-lopp med svenskt både i dam- och herrklassen. Eric Hedin gick bäst av svenskarna då han blixtrade ut direkt från start och låg bra med i förstaklungan och var som bäst uppe på en tredjelplats. Han orkade inte riktigt hålla placeringen men höll ihop hela vägen och gick i mål på en mycket stark sjundeplats!

Finalpaddling för Anton Andersson/Erik Andersson

K2 1000 m har må ha tappat lite status sen distansen ströks från OS-programmet. Men den klassiska distansen finns med både på världscup och kommande mästerskap. Svenskduom Andersson*2 stod för en stabil insats när de tog sig till final. Väl i final satsade de ut från start och stod för ett nytt fint lopp, krafterna räckte inte till för topplaceringar men en A-final och åttondeplats är ruggigt bra!

Benhårt på OS-distanserna - Melina Andersson/Julia Lagerstam svenskbäst

Den samlade världseliten trängdes på OS-distanserna i besättning, K2 och K4 500 m. Aldrig har nog konkurrensen varit så tuff som nu på dessa distanser. Sverige hade dubbla K2or i såväl dam- som herrklassen samt en dam-K4a och två herr-K4or till start.

Bäst gick Melina Andersson och Julia Lagerstam som visade att de har tagit kliv både i individuell kapacitet som tillsammans i K2an. Tjejerna tog sig till semifinal och var där bara knappt 1,5 sek från en plats i A-finalen. I B-finalen blev de slutligen 8a och därmed en 17e-plats (14e bästa nation).

Resultat och sändningar från världscup 1

Resultat hittar ni här: resultat, världscup 1 sprint

Sändningar hittar ni här: sändningar, världscup 1 sprint

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info