Hoppa till sidans innehåll

Drakbåts-VM summeras: många fina prestationer

27 AUG 2019 10:18
VM i drakbåt 2019 är avslutat, fem dagar med fyra distanser i tuff konkurrens under det största världsmästerskapet i drakbåt som anordnats. Inga medaljer för något av lagen denna gång trots många goda insatser.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2019 10:18

Sverige deltog med 19 seniorpaddlare i 10- manna mixed och herr samt 17 paddlare i 50+ divisionen i samma klasser.


Hela den svenska VM-truppen i samband med invigningen

Innan tävlingarna drog igång hade seniorlandslaget två träningsdagar och en vilodag på plats att samträna i arrangörernas båtar och acklimatisera sig till det väldigt varma och otroligt fuktiga klimatet. I drakbåtssammanhang står arrangören för båtar där alla är av samma slag, tyvärr denna gång inte av samma slag som svenska laget tränar med hemma, många paddlare har därför fått jobba hårt för att anpassa och hitta lösningar att hålla tekniken trots annorlunda interiör på båten.

Första tävlingsdagen drog igång med 2000 m i mixedklassen. Sveriges masterlag som tävlade i 50+ klassen gick ut som första båt i första racet för hela mästerkapet och lyckades komma sjua.

Seniorlaget som fick gå ut som fjärde båt startade med att gå förbi tredjebåten, Japan, på första sträckan för att sedan ha ett relativt händelselöst lopp där laget kunde genomföra loppet enligt egen plan. Efter en otippad vinst från Italien och andra goda insatser från de europiska lagen slutade Sverige på en stark 6e plats med starka länder som Kina och Australien bakom sig.

- Jag är väldigt nöjd med 2000-loppen där vi lyckas väldigt bra, en distans vi tränat extra på i år, säger Ludvig Ahlin- Hamberg paddlare och tränare för svenska drakbåtsandslaget.

Dagen fortsatte med 2000 m för herrbåten. I ett annars dramatiskt lopp med 19 startande båtar fick Sverige även här genomföra loppet själva och gick i mål som 10e båt efter en riktigt bra insats.

Dag 2 fortsatte med 1000 m i 20-manna mixed, en stor klass med 22 startade besättningar. Sveriges båt som bestod av mestadels seniorlaget men tillsammans med masterspaddlare, som inte har samtränat tillsammans innan, ställde dagen till ära upp på startlinjen. Trots att ha förfinat tiden från försöket slutade laget på en 17e plats.

Dag 3 fortsatte med 500 m för alla mixed-besättningar. Seniorerna lyckades inte komma hela vägen till grand final men lyckades kapa bort 5 sekunder mellan försök och minor-final och slutade på en 9e plats. Masterslaget slutade på en 8e plats.

Dag 4 och 200 m stod på schemat, mixed på förmiddagen och herrklassen på eftermiddagen. Mycket lopp i tät följd i värmen adderar en extra dimension i den fysiska prestationen, speciellt för herrarna som körde både klasserna. Efter många tuffa lopp mot tufft motstånd slutade seniorlagets mixedlag på en 10e plats och herrlaget på en 15e plats. Masterlaget slutade på 8e plats i båda klasserna.

Sista och femte dagen avslutades med 500 m för herrklasserna. Efter ett par tuffa första lopp där många av paddlarna fortande hade svårt att få till sin vanliga teknik i båtarna lyckades de snygga till sin tid med 6 sekunder mellan första och sista loppet och avslutar detta mästerskapet med en god känsla.

- Trots att vi inte lyckades få dom placeringarna vi ville åt är jag nöjd med att vi ändå lyckas gå ut och prestera trots att det vart svårt att få till den tekniken vi tränat på hela året med dessa båtar. Tycker också laget har gjort det riktigt bra med förberedelserna i denna värme, alla har vart redo att köra varje gång! Med distans tror jag vi kommer vara nöjda med denna tävling, det har vart oroligt tufft motstånd men vi har gjort det bra!  säger Elin Thulin, vikarierande förbundskapten och paddlare i mixedbåten


Den svenska seniortruppen på plats i Thailand stod för en stabil insats, totalt fyra st topp 10-placeringar!

- Kul att se så många olika nationer tävla och se sportens internationella storlek. Det har vart ett väldigt lärorikt mästerskap! säger Rebecka Bergsten. Paddlare i Mixedbåten.

Samtliga svenska VM-placeringar

En liten bit upp till medaljerna men överlag en jämn och bra insats av den svenska truppen på plats i Thailand.

  Senior mixed Senior herr Masters mixed Masters herr
2000 m 6:a 10:a 7:a 8:a
1000 m 17:e      
500 m 9:a 15:e 8:a 7:a
200 m 10:a 15:e 8:a 8:a

Läs mer om Drakbåtslandslaget och Drakbåtspaddling i Sverige på deras facebook-sida.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info