Hoppa till sidans innehåll

Dubbelt svenskt i Kajakcrossfinal - silver till Max Karlsson!

02 SEP 2019 09:35
Sverige visade klass i Markkleeberg! Dubbelt svensk i Kajakcross-finalen med Max Karlsson som silvermedaljör. Dessutom gick alla tre slalomherrar vidare till semifinal i slalomdisciplinen.
  • Uppdaterad: 02 SEP 2019 09:35

Den fjärde världscuptävlingen i Kanotslalom och Kajakcross avgjordes den gångna helgen i tyska Markkleeberg. Den svenska truppen bestod av fyra paddlare; Monika Mitasikova på damsidan samt Isak Öhrström, Fredrik Wahlén och Max Karlsson på herrsidan. De två sistnämnda, Fredrik och Max, dubblade och körde såväl Kanotslalom som Kajakcross-tävlingarna under helgen med succéartad framgång!

Svenskdubbel i finalen - silver till Max!

Kajakcrosstävlingarna inleddes redan under första dagen i Markkleeberg då kvaltävlingarna kördes i onsdags. Redan där visade både Max och Fredrik att de trivs i den tyskan banan då de paddlade in på en tredje och fjärdeplats.

Under söndagen var det så dags för slutrundorna i disicplinen som inleds med kvartsfinaler. Fredrik var tvåa i sin kvart och Max vann den tredje kvartsfinalen, båda två såleldes klara för semifinal. Fredrik var först ut och knep en ny andraplats och blev därmed klar för final. Max körde i den andra, tog en ny seger och säkrade sin finalplats.

I finalen fick britten Etienne Chappel (kvalvinnare i onsdags och favorit på förhand) spets direkt och kunde kontrollera loppet från sin ledarposition. De tre övriga kom inte ikapp honom utan Etienne gick mot segern. Bakom honom var det dock en hård kamp om de två övriga pallplatserna. Både Fredrik och max var uppe på andraplatsen under loppet men mot slutet av racet var det Max som hittade de bästa linjerna och avslutade starkt hela vägen upp till silvret. Tren Long, den fjärde finalpaddlaren, klämde sig fram till bronset och det blev alltså en fjärdeplats för Fredrik. Nära, nära dubbelt svenskt på pallen men givetvis en succéartad upplösning av Kajakcrossdisciplinen. Pallplatsen var Max Karlssons första världscupmedalj, grattis!


Max och Fredrik under finalpresentationerna innan start.

Trippelt svenskt i Slalom-semifinal

Även i Kanotslalomdisciplinen gick svenskarna starkt. Monika Mitasikova var först ut under fredagens kvaltävlingar. Hon stod för ett rent förstaåk och endast ett islag i det andra men hade en bit upp till semifinal.

När det sedan var dags för herrarnas första kvalåk fanns 30 direktplatser till semifinal i potten. Tre av dessa gick till Sverige då Isak Öhrström blev 19:e, Fredrik Wahlén 24:e och Max Karlsson 27:e - samtliga vidare till semifinal direkt i första åket - mycket starkt!

I semifinalen, med tio finalplatser på spel som skulle fördelas på de 40 semifinalisterna, var Isak Öhrström bästa svensk igen då han blev 33:a, med tre islag (och därmed sex sekunders tillägg) var han knappa 11 sek från semivinnaren. Max Karlsson slutade 35:a, 11.5 sek bakom täten och med ett islag. Fredrik Wahlén fick ett 50 sek-tillägg då han bedömdes ha missat port nr 12. Därmed grusades även hans förhoppningar om en framskjuten semiplacering. Inget vidare avancemang alltså men väl en mycket stark laginsats av de svenska paddlarna.

Resultat och sändningar från VC IV

Resultat från helgen hittar ni här.

 
Herrarnas Kajakcross-final med Max och Fredrik ser ni från minut 55.

Rapporteringar från svenska lagets framfart kan även följas via facebook-sidorna Kanotslalom Elit och Forspaddlingskommittén.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info