Hoppa till sidans innehåll

Erik Holmer klar för OS i Tokyo!

21 JUN 2021 15:31
Idag presenterades sex nya namn i den svenska OS-truppen. Däribland Erik Holmer som tas ut på ”framtidskriteriet” till Kanotslalomtävlingarna i Tokyo, stort grattis Erik!
  • Uppdaterad: 21 JUN 2021 15:31

Erik Holmer har visat form under försäsongen och på helgens världscuptävlingar i Markkleeberg visade han hög kapacitet. Han tog sig till final efter strålande paddling i semifinalen där han blev fyra. Efter semifinalurladdningen blev han slutligen nia i finalen och åttonde bästa nation.

Erik tas ut till OS-truppen på det s.k. ”Framtidskriteriet”, en möjlighet SOK har att ta ut en lovande aktiv på väg mot sitt första OS om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Det blir Eriks första Olympiska Spel och blott den andra OS-tävlingen med svenskt deltagande (Isak Öhrström körde OS i Rio 2016).

Läs SOKs pressmeddelande här.

ErikHolmer_U23VMBrons.jpg
Erik på pallen efter sitt U23-VM brons 2018, en milstolpe i karriären. I slutet av juli väntar ytterligare en milstolpe med hans första OS.

26-årige Erik Holmer tävlar för moderklubben Nyköpings Forspaddlare. Det var här allt började 2008 då Erik som 13-åring hittade till den helt nystartade kanotklubben med slalominriktning. På klubben fanns grundaren och tränaren Marcus Göthberg som tidigt såg till att Erik och andra fick en inspirerande och trygg miljö med bra träning. Paddelintresset tog fart ordentligt och Erik sökte, och kom in, på Kanotgymnasiet (Kanotförbundets enda Riksidrottsgymnasium). Här fortsatte han att utvecklas under fyra år tillsammans med övriga elever inom både slalom och slätvatten (fortsatt med Marcus som ansvarig slalomtränare). Efter gymnasiet har Erik fortsatt att utvecklas och fått möjligheten att delta på flera mästerskap. 2018 tog han brons på U23-VM och han har även en fjärdeplats i lagåk från senior-VM, tillsammans med Isak Öhrström och Fredrik Wahlén.

Erik var såklart jublande glad när han nåddes av beskedet på plats i Österrike där han kommer att träna ytterligare en vecka.

- Att få paddla OS har varit en dröm under så lång tid och vägen fram har stundtals varit en berg-och-dalbana, men nu börjar det sjunka in och det känns otroligt, sammanfattar Erik och fortsätter. Det finns så många som man vill tacka och så många som har en del av min satsning, trots att det är en individuell sport är det ett resultat av mångas ansträngning. Nu ska jag ladda om och det känns inspirerande att gå in mot OS med den känsla jag har just nu.

Ytterligare en vecka med bra träning och god sparring väntar nu i Österrike innan Erik mellanlandar hemma i Nyköping under nästa vecka. I början av juli väntar sedan avfärd till Tokyo. Under två veckor finns sedan möjlighet för pre-camp innan tävlingarna inleds den 28 juli för Eriks del.

Läs mer om Kanotslalomtävlingarna som väntar på OS i Tokyo här.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info