Hoppa till sidans innehåll

Fanbäraren Ripa laddar för nya storlopp i Tokyo

26 AUG 2021 13:22
Helene Ripa trivs i Tokyo! Först ordentligt födelsedagsfirad och när Paralympics invigdes fick hon äran att fronta den svenska truppen som fanbärare. Nu väntar de sista dagarna med förberedelser innan kanottävlingarna drar igång!
  • Skapad: 26 AUG 2021 13:22

Helene Ripa har befunnit sig i Tokyo en veckas tid. Kroppen har börjat acklimatisera sig till både klimat och tidsomställningen, träningen på precampen i Itako flyter på som den ska och uppladdningen går enligt plan. Om en vecka inleds kanottävlingarna och Helene drar på allvar igång sitt andra Paralympics som kanotist och sitt fjärde totalt. 

Den gångna helgen passade hon även på att jubilera. Den svenska ledarstaben, tillsammans med alla japanska funktionärer på plats hyllade den nyblivna 50-åringen stort och grattishälsningar kom i en strid ström även hemifrån Sverige. En sannerligen fin födelsedag!


Såväl japaner som den svenska ledarstaben passade på att fira Helene ordentligt!

Den fyrfaldiga paralympiern, med bl.a. OS-guld från Sochi 2014 (Längdskidor) och VM-guld i Parakanot från 2018, presenterades sedan som en av två svenska fanbärare. Tillsammans med Stefan Olsson (Rullstolstennis) ledde Helene den svenska truppen in på arenan när invigningen hölls i måndags. En stolt och rik upplevelse som Helen sken ikapp med under öppningsceremonin, häftigt!

Födelsedagsfirande och fanbärare till trots, den mesta av tiden och det största fokuset koncentreras till de sista förberedelserna inför tävlingarna tillsammans med ledarstaben på plats med Peken Rönnestrand (Förbundskapten), Åsa Eklund (Förbundstränare) och Anna Åberg (Fysio). Den 2 september, kl.04.20 svensk tid, inleds kvalheaten i KL3 200 m, den klass Helene tävlar i.


Precampnedslag - påhälsning av japanska fans, cykeltur längs med paddlingssjön och uppskattad japansk mat.

Resan till Tokyo har stundtals varit tuff. Efter succéåret 2018 då Helene vann VM-guld i Portugal efter en fenomenal final drogs hon med skadebekymmer under 2019. Hon hann precis komma igång innan VM, tillika Paralympics-kval, i Ungern. Med den knapphändige träningen inför VM presterade Helene på topp likväl. Det blev ingen finalpaddling men hon vann B-finalen och slutade därmed på en tiondeplats. Placeringen innebar inte en kvalad plats till Tokyo men likväl ett gott besked inför fortsättningen. Sen kom 2020 och ingenting blev som det var tänkt. Helene tränade och genomförde ett par tävlingar på hemmaplan, men alla internationella tävlingar uteblev.


Rörlighet tillsammans med fysion Anna Åberg och Förbundskaptens-Peken.

Inför 2021 var förutsättningarna klara - en enda chans till att säkra en kvotplats fanns att satsa på under världscuptävlingarna på samma bana som VM 2020, ungerska Szeged. Helene tog sig till final och slutade på en åttondeplats, vilket räckte hela vägen till Paralympicskval! Senare under sommaren blev hon även uttagen av Sveriges Paralympiska Kommitté.

I Szeged, med i princip hela världseliten på plats, blev det alltså en åttondeplats. Brittiskan Laura Sugar vann och får gälla som en av huvudfavoriterna även i Tokyo. För Helenes del var det dock endast en dryg sekund upp till pallen och två tiondelar till femteplatsen. Så visst finns det goda chanser för finalpaddling även i Tokyo och möjlighet till nya framskjutna placeringar!

Följ Paralympics

SVT sänder från Paralympics, mer om deras sändningar hittar ni här: Så ser du Paralympics i SVT

Sprint & Parakanotlandslaget har en egen facebook-sida, du hittar den här: Swedish Sprint Kayak Team

Den svenska Paralympics-truppen följer ni bäst på deras facebook-sida: Swedish Paralympic Committee

Parakanotsidorna på Paralympics hemsida hittar ni här.

Internationella Kanotförbundets sida för Paralympics hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info