Hoppa till sidans innehåll

Fem finalplatser i Tokyo - Silver till Linnea Stensils!

17 SEP 2019 13:09
Linnea Stensils testkörde de kommande OS-banorna tillsammans med ytterligare sex kanotister från Sprint & Parakanotlandslaget. Överlag fina prestationer där Linnea toppade med ett silver på K1 200 m!
  • Uppdaterad: 17 SEP 2019 13:09

Ready, Steady, Tokyo! Den gångna helgen genomfördes För-OS, ett testevent på de kommande OS-banorna. Sverige var på plats med sju aktiva:

  • Linnea Stensils, K1 200 m och K1 500 m
  • Helene Ripa, KL3 200 m
  • Petter Menning, K1 200 m
  • Martin Nathell, K1 1000 m
  • Moa Wikberg & Melina Andersson, K2 500 m
  • Martin Nathell & Albert Petersson, K2 1000 m

Genomgående starka svenska prestationer - fem finaler, 1 medalj

De svenska kanotsiterna presterade väl på de kommande OS- och Paralympicsdistanserna.

Linnea Stensils inledde strålande med ett mycket fint finallopp på K1 200 m. Linnea, som missade VM-finalen för en knapp månad sen med smått ogreppbara 1/100 sek, tog revansch direkt. Hon paddlade hem ett silver och fick därmed inte bara testa banorna i Tokyo utan även prispallen, stark självförtroende-boost! Linnea var en knapp halvsekund bakom Maryna Litvinchuk från Vitryssland som vann och hade ytterligare en halvsekund ner till bronset som gick Teresa Portela, Spanien (bronsmedaljör från VM).

Petter Menning, VM-sexan från Ungern, tog sig också tryggt till final på K1 200 m. Det blev en femteplats för 32-åringen, drygt tre tiondelar upp till pallen och sju tiondelar bakom ungerska Sandor Totka som vann finalen. Ett bra kvitto inför kommande säsongsavslutning där både Petter och Linnea kommer att delta i Internationella Kanotförbundets "Super Sprint Cup" i Kina de kommande dagarna.


Petter, OS-märkt från Rio-spelen 2016, var på plats i Tokyo och paddlade till sig en fin femteplats.

Martin Nathell, som under VM fokuserade på K4 500 m och K2 1000 m, var tillbaka på en av hans favoritdistanser när han stod på startlinjen i K1 1000 m. Han levererade stort och gick till sin första stora internationella K1-final på seniornivå (har tidigare både brons och guld på distansen från U23-VM). Väl i final blev det en fin sjätteplats, vann gjorde ungraren Balint Kopasz. Martin hade åtta sek upp till guldet och fyra sek till pallen.

Linnea Stensils tog en finalplats även på K1 500 m. Inte riktigt ett kanonlopp likt 200 m-distansen men starkt med en till final, det blev slutligen en sjundeplats med knappa fyra sek bakom Litvinchuk, samma vitryska som vann 200 m.

Helene Ripa, som siktar på en biljet till Paralympics när Parakanot-VM avgörs i Duisburg i maj, var på plats och visade att hon tagit ytterligare ett steg på sin väg tillbaka mot toppen efter årets stora skadestrul. Hon missade VM-finalen precis i Szeged men tog en skön seger i B-finalen. I helgens lopp var hon tillbaka i final! Hon slutade sjua, 2.6 sek bakom brittiskan Laura Sugar som vann. Ett steg närmare toppen jämfört med VM och ett fint besked inför kommande träning i höst, vinter och vår.

Moa Wikberg och Melina Andersson körde K2 500 m, de missade finalen men stod för en fin B-final där de slutade trea, en elfteplats totalt alltså. Återigen en stabil insats på distansen av duo Wikberg/Andersson.

Martin Nathell och Albert Petersson bildade K2 1000 m-par. Efter lite strul med kanoten (fick till slut en äldre och mindre modell än de är vana att paddla i) tog de sig vidare till semifinal och slutade sedan upp i en B-final där de blev sexa, en 14:e-plats totalt därmed.

Alla resultat från tävlingarna i Tokyo hittar ni här.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info