Hoppa till sidans innehåll

Finalpaddling av urstark Menning, finalklart för Linnea och mycket mer på VM i Szeged

24 AUG 2019 23:26
Sköna besked varvades med små marginaler på fel sida under fredagens och lördagens VM-tävlingar.
  • Uppdaterad: 24 AUG 2019 23:26

Det har tävlats intensivt på VM-banorna i Szeged under fredagen och lördagen, under söndagen väntar den femte och avslutande dagen, med flera svenskar i vattnet.

Menning urstark sexa på K1 200 m

I en rafflande final på OS-distansen K1 200 m visade Petter Menning med besked att han är tillbaka i världstoppen. I det jämna finalfältet var Petter klart med och det var omöjligt att se vilken slutplacering det blev med blotta ögat vid målgång. Efter målfotogranskning stod det klart att han blev sexa, 2/100 sek (!) bakom femman, 4/100 sek från fyran, knappa tre tiondelar från pallen och 0.54 sek från vinnande Liam Heath från Storbritannien. Petter var riktigt nöjd med VM-tävlingarna i Szeged. Topp 5 var garanterad en OS-plats så just nu är Petter utanför den kvintetten. Kvalsystemet är emellertid inte alltid så enkelt så det kommer att räknas på placeringarna i efterhand och det kan finnas en öppning för en OS-kvalplats även för VM-sexan. Det kommer att göras klart efter VM.

Hör och läs mer från Petter på radiosporten.

Linnea Stensils finalklar på 500 m, 10:a på 200 m

Linnea Stensils missade finalen på K1 200 m med minst möjliga marginal, 1/100 sek skiljde det upp till den tredje och sista finalplatsen. Surt värre! Linnea laddade dock om och vann B-finalen och slutade därmed 10:a på distansen. Även här var det topp 5 som gällde för en OS-kvalplats. 

Linnea har dock ytterliga en OS-distans på programmet, K1 500 m. Där behövdes det inte hundradelsmarginaler utan Linnea tog en stabil andraplats i sin semifinal, dessutom på en mycket bra tid (tredje bästa i alla tre semifinaler). Finalen körs kl.11.44 imorgon.

Hör och läs mer om Linneas framfart på VM-banorna på radiosporten.

Skön revansch för Helene Ripa

Helene Ripa missade finalen på KL3 200 m med några futtiga tiondelar. Det blev därmed en plats i B-finalen som kördes under fredagen och där kom VM:s bästa lopp för Ripa då hon vann och slutade på en 10:e plats i detta VM. Konkurrensen på Helenes distans, och inom Parakanoten i allmänhet, har höjts betänkligt inför 2019 och tävlingarna höll riktigt hög klass. Även skönt för Helene att se att avståndet fram till de absolut främsta inte är ointagligt med tanke på hennes förstörda säsong p.g.a. operationen under inledningen av säsongen. Ingen klar kvalplats till Paralympics i Tokyo men väl en bra utgångspunkt för det sista kval som körs i maj nästa år.

Petter Menning är klar för final på K1 200 m efter semifinaldramatik. Petter hade snabbast tid av treorna i de fyra semifinalerna och tog därmed den sista platsen. Han var endast åtta hundradelar bakom tvåan i sin semi, K1 200 m - de små marginalernas distans.

Starka 1000 m-svenskar

På herrsidan är K1 och K2 1000 m OS-distanser. Det blev inga Tokyobiljetter klara nu på VM men två mycket fina insatser på såväl K1 som på K2. Jocke Lindberg körde respektlöst i K1:an och var länge med och högg om en finalplats i sin semifinal. Han mäktade inte stå emot hela vägen men gick under 3.30 min för första gången i karriären då han blev femma. I den senare B-finalen blev det en sjätteplats och därmed slutade Jocke som 15:e på distansen.

Martin Nathell och Albert Petersson körde försök på K2 1000 m, och gjorde det bra och gick vidare till semifinal. I semin spände de bågen och låg länge med och tampades om de tre finalplatserna. Det blev dock en femteplats i mål och därmed blir det B-finalpaddling imorgon kl.11.11.

Ania Zagorska var två sek från finalen när hon blev femma i sin semifinal på distansen. 

Fin 500-paddling av Moa och Melina

Moa Wikberg och Melina Andersson nådde inte hela vägen fram till final på K2 500 m. I B-finalen, på OS-distansen som utgör ett getingbo, stod de för ett nytt fint lopp och slutade femma, därmed 14:e totalt.

K4:orna tog slut i semifinalerna

Båder dam- och herr-K4:an körde semifinal under lördagen. Det blev två bra lopp, klart godkända men det där sista lyftet saknades och VM-resan tog slut för denna gång i och med semifinalerna och palceringarna sju för herrarna och åtta för damerna. Herrarna öppnade starkt och låg femma efter halva distansen men kroknade och fick släppa två placeringar in mot mål. Det saknades ca 4 sek upp till final för både damerna och herrarna.

VM-söndagen i Ungern

Följande svenskar tävlar på VM under söndagen:

  • 11:11: Martin Nathell/Albert Petersson K2 1000m B-final 
  • 11:44 K1 500m final med Linnea Stensils
  • 15:50 K1 5000m final Linnea Stensils
  • 16:25 K1 5000m final Joakim Lindberg

Följ VM

  • Resultat, livesändningar och lite annan information hittar ni på ICF:s sida här: Sprint & Parakanot-VM 2019.
  • Livesändningarna finns även att ta del av på ICF:s youtubekanal.
  • Den ungerska officiella VM-sidan hittar ni här.
  • Radiosporten är på plats i Szeged och på deras hemsida hittas massor av reportage.
Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info