Hoppa till sidans innehåll

Flera internationella debutanter på Surfski-VM

24 SEP 2019 09:57
Surfski-VM avgjordes i Frankrike under förra veckan. En hel del svenska paddlare på plats, såväl i landslagsform (bl.a. en Junior- och U23-trupp!) som Masterspaddlare.
  • Skapad: 24 SEP 2019 09:57

Surfski växer som sport i Sverige vilket inte minst märktes på den stora uppslutningen på surfski SM i somras och med rekordmånga deltagare i damklassen. På VM fanns för första gången tävlande för Sverige i alla klasserna U18, U23, senior och i masters.

En surfskitävling kan förknippas med bra stämning och är för sprint/maraton-paddlare en mer actionfylld version av paddling. Det är drag! Anton Wöhrer

VM i surfski gick detta år i Quiberon i västra Frankrike och tävlingsveckan bjöd på svensk högsommarvärme. Tyvärr hänger ofta högtryck ihop med lägre vindstyrkor och största samtalsämnet under invigningen på tisdagskvällen var därför om det skulle bli vågor eller inte. U18, U23 och seniorracet gick på onsdagen och visst blåste det. En halv meter tekniskt utmanande vågor från sidan i 20 km och avslutande vågor i ryggen de sista 2 km.

Jag tycker att det var väldigt häftigt att det var så många deltagare, det blir en helt annan grej än när man tävlar hemma i Sverige. Elsa Ohrås

start herr

Damerna i gröna västar startade först och herrarna i orangea och gula västar startade sex minuter senare. Det är en mäktig känsla att ställa upp på startlinjen ihop med 250 andra surfskipaddlare samtidigt som vågorna bryter på stranden.

"Jag tyckte det roligaste var att träffa så många trevliga paddlare! Man får många kompisar runt om i världen! Nils Toresson"

Det var högt tempo redan från början då vinnaren av racet kunde hämta hem närmare 35 000 kr i prispengar. I U18 tävlade Joel Brånäs och i U23 Elsa Ohrås, Nils Toresson och Anton Wöhrer. Alla fyra kanotisterna har lång erfarenhet av slätvatten både i sprint och maraton. Och det här var deras första men troligtvis inte sista internationella surfskirace. Bästa Svenska placering fick Emma Levemyr med en 13:e plats.

En sak som är unik för surfski är strandstarter. Det var helt nytt för mig vilket gjorde mig extra nervös. Att starten gick så pass bra som den gjorde för mig var kul och överraskande. Joel Brånäs

 

På torsdagen var det dags för masterrace och nu hade vinden mojnat. Även denna dag ställde sig närmare 250 paddlare på startlinjen. Masters tävlar utan prispengar, men troligtvis var inte tävlingsviljan mindre för det. Först över mållinjen var Emma Levemyr och på andra plats kom Jenny Larsson. Då de tävlade i varsin klass blev det därför två guld till Sverige. Sveriges tredje medalj i valören brons stod Camilla Persson för.

Surfskipaddlarna, som nu återvänt till Sverige, skaffade sig en mängd nya erfarenheter och många av dem som gjorde internationell debut har redan skrivit in datumen för nästa års EM och VM i kalendern.

Jag har deltagit i flera VM och EM och det som var speciellt just i år var att vi var ett riktigt lag. Ungdomarna gav mig mycket ny energi och glädje. Innan VM gick jag i tankar om att detta kanske skulle bli mitt sista men om ungdomarna fortsätter att visa intresse kör jag gärna fler mästerskap. Emma Levemyr

Truppen 

U18
Joel Brånäs

U23
Elsa Ohrås
Nils Toresson
Anton Wöhrer

Senor och masters
Emma Levemyr
Jenny Larsson
Camilla Persson

Masters
Evy Lantz
Trent Victor
Leif Davidsson
Markus Grip
Torbjörn Strand
Torbjörn Karldén
Marianne Stahlhauer
Mats Conradsson

Resultaten från tävlingarna  

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info