Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Förändringar i OS-programmet väntar i Paris 2024

09 DEC 2020 19:27
IOK beslutade enligt ICFs ifrågasatta förslag om ett delvis nytt program till OS 2024. Extreme Slalom ("Kajakcross" i Sverige) kliver in som ny gren och ersätter två distanser inom Sprint.
  • Uppdaterad: 09 DEC 2020 19:27

För ett par veckor sedan klargjorde Internationella Kanotförbundet (ICF) att styrelsen beslutat om att lägga fram ett nytt förslag för Kanotprogrammet på OS. Förslaget antogs slutligen av Internationella Olympiska Kommittén (IOK). I praktiken innebär förändringarna att Extreme Slalom, i Sverige mer känt som Kajakcross, tar plats på OS-programmet för både damer och herrar.

Dessvärre ställdes då krav på att lika många kanotevent var tvungen att strykas, något som ICF initialt inte räknat med. Två sprintevent blev tvungna att lämna och valet föll på K1 200 m för damer och herrar. Utöver dessa ändringar stryks även K2 1000 m för herrar och ersätts med K2 500 m.

Ifrågasatt beslut som väcker känslor

Beslutet kom plötsligt och mycket oväntat. Att Kajakcross var aktuellt att testas på OS har varit känt sedan några år tillbaka, men att det skulle bli tvunget att stryka en sprintdistans var ett mycket oväntat beslut för hela kanotvärlden. Reaktionen lät såklart inte vänta på sig, både från aktiva som via upprop visat sitt missnöje och via en officiell skrivning med 20 förbund bakom, däribland Sverige. Där betonas att det inte handlar om ett missnöjde mot Kajakcross utan om hur processen fram till detta beslut har skötts och att ICF inte har följt sina egna stadgar när beslutet tog den plötsliga vändningen och event var tvungen att strykas. 

Bland de svenska landslagskanotisterna på Sprintsidan har beslutet såklart också väckt känslor och de har ställt sig bakom det internationella upprop som genomförts. Ta del av bl.a. Radiosportens reportage med Linnea Stensils och SVTs reportage med Petter Menning som även Aftonbladet pratat med.

Inom Kajakcrossen togs beslutet såklart emot med positivt. Radiosporten snackade med Fredrik Wahlén som gladdes åt nyheten. Samtidigt som han, på sociala medier, visar stor förståelse för frustrationen hos förbundskompisarna på sprintsidan och helst hade sett en lösning där 200 m kunde få vara kvar samtidigt som Kajakcross debuterade. Tillsammans med Max Karlsson tillhör Fredrik världstoppen i Kajakcross och har flitigt figurerat i finalsammanhang de senaste säsongerna.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info