Hoppa till sidans innehåll

Forsränningsremiss besvarad

10 DEC 2020 10:21
Kanotförbundet, Friluftsfrämjandet och Scouterna har tillsammans arbetat fram ett svar på Transportstyrelsens remiss om Föreskrifter och allmänna råd om säkerhet vid forsränning.
  • Uppdaterad: 10 DEC 2020 10:21

Bakgrunden till Föreskrifterna är en mycket tragisk olycka i Råneå 1995, där flera människor miste livet. Efter olyckan togs Föreskrifter fram om säkerhet vid forsränning, för att något liknande aldrig skulle hända igen. De befintliga Föreskrifterna från Transportstyrelsen omfattar UFF:er (uppblåsbara flytfarkoster), men även kanoter. Flera år senare infördes Produktsäkerhetslagen (PSL), i syfte att inga varor eller tjänster som tillhandahålls ska utgöra säkerhetsfara för konsumenten. PSL gör ingen skillnad på ideell eller kommersiell verksamhet. Dilemmat som föreligger är alltså att Transportstyrelsen menar att t ex kanotföreningars verksamhet i strömmande vatten inte omfattas av Föreskrifterna, medan Konsumentverket menar att en kanotförening i händelse av en olycka ska prövas mot Föreskrifterna som alltså är helt anpassade efter forsränning i UFF:er.

Nu finns ett förslag från Transportstyrelsen på nya Föreskrifter och allmänna råd om säkerhet vid forsränning. I den nu föreliggande remissen ingår fortfarande kanoter. Kanotförbundet, Friluftsfrämjandet och Scouterna menar att det enklaste sättet att komma bort från otydligheter och föreskrifter som inte är anpassade efter paddling i kanot, är att lyfta bort kanot ur Föreskrifterna så att dessa enbart reglerar UFF:er. Du kan läsa hela remissvaret här.

Skribent: Katinka Ingves
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info