Hoppa till sidans innehåll

Friheten här kan jag ta mig runt som vem som helst

07 SEP 2020 00:09
Bland många fina prestationer på Rocksjön under helgen stack två distanser ut lite extra när historia skrevs.
  • Uppdaterad: 07 SEP 2020 08:42

Ett stort, inspirerande och mycket värdefullt steg för Parakanot-utvecklingen i Sverige togs under helgens tävlingar i Jönköping. Arrangörsklubbarna Huskvarna KK och Jönköpings KK bjöd in till en "öppen klass" under lördagen i syfte att öppna upp och inkludera fler i tävlingsverksamheten. Gensvaret lät inte vänta på sig, de nio banorna fylldes med lika många ekipage som var sugna på att vara med och köra.

Deltagarna kom från Brunnsvikens KK (Stockholm), Karlstads PK, KK Eskimå (Karlskrona), Växjö KC och KS Ägir (Uppsala) och körde först den klassiska Parakanot-sträckan 200 m (den sträckan som körs på Paralympics, VM och EM) och senare under dagen även ett 1000 m-lopp. Utöver tävlingarna samlades även deltagarna för att utbyta erfarenheter och lyssna till bl.a. Helene Ripa, VM-guldmedaljör från Parakanot-VM 2018, som rest ner till Jönköping för att delta på träffen.

SVT Jönköping var på plats för att följa satsningen. Ta del av deras två reportage där de dels träffar Växjökanotisten Jennie Hedrén-Hasselros och Huskvarnaledaren och initiativtagaren Björn Johansson, dels Helene Ripa:


Klicka på bilden för att ta del av SVT:s reportage där de träffar Jennie som
bl.a. bjöd på citatet som fick utgöra rubrik för denna nyhet.Helene Ripa brinner inte bara för sin egen satsning utan även för att
bredda Parasport och Parakanot i allmänhet. Lyssna vad hon har för tips i klippet ovan!
 

Börja med Parakanot

Precis som Helene Ripa säger i inslaget ovan - är du intresserad av att testa kanot så kontakta en kanotklubb. De flesta kanotklubbar har flera olika kanotmodeller så möjligheten att hitta någon som passar just dig är god. Beroende på funktion kan det vara aktuellt med specialanpassningar, framförallt när det gäller sitsen och hur man greppar paddeln. Här finns det mycket bra kunskap, erfarenhet och stöd att få via Parakanot-ansvarig i Mångfaldskommittén - Mats-Erik Bjerkefors. Det går även bra att kontakta Kanotförbundets kansli som har god kunskap om Sveriges olika kanotklubbar och dess verksamhet.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info