Hoppa till sidans innehåll

Guldbragden i Köpenhamn! Och nu väntar en spännande sista VM-dag

19 SEP 2021 01:39
En trygg och offensiv lopplan fullföljdes med perfektion när Dennis Kernen och Martin Nathell var bäst när det gällde och vann VM-guld på K2 1000 m. En gyllene tredje VM-dag med mycket att glädjas åt.
  • Uppdaterad: 19 SEP 2021 01:39

Det låg i luften, att duo Kernen/Nathell skulle slå till med en grym VM-final. Det gjorde de sannerligen, och mer därtill. Ett ytterst välpaddlat 1000 m-lopp med en förtroendeingivande första fjärdedel, ett mäktigt, vägvinnande och kraftfullt lugn under mittendelen och en sista 250-meters som ingen, INGEN, annan i finalfältet kunde matcha. Där har ni guldreceptet när Dennis och Martin tog Sveriges fjärde guld genom tiderna på distansen K2 1000 m. De vann närmast före Danmark som fick silverjubla inför hemmapubliken och Ungern som tog bronset.


Mot guld! De sista 200 m var mäktiga att uppleva från läktarplats. Även i total mjölksyredimma
fanns nog en förnimmelse om att nåt stort var nära även hos Dennis och Martin.

Det första VM-guldet på distansen kom 1950, faktiskt på samma banor (nåväl, samma vatten åtminstone), i Köpenhamn. Då vann Lars Glasser och Ingemar Hedberg guld. Sedan dröjde det till 2002 när era Oscarsson/Nilsson inledde sin guldkavalkad i Sevilla, ett guld de försvarade även 2003 i Gainesville (det blev även ett tredje raka guld på distansen för duon, 2004 vann de OS i Aten).

Och nu, 71 år efter det första guldet och 18 år sedan det senaste, var det Dennis och Martins tur att föra traditionen vidare och bärga K2 1000-guldet hem till Sverige.


Dennis och Martin tillsammans med en av tränarna som stöttat och hjälpt dem fram till guldprestationen,
tillika den senaste guldmedaljören på K2 1000 m, Markus Oscarsson.

Det var två mycket nöjda guldmedaljörer som firades med tårta av resten av laget på hotellet under kvällen. Men som också laddar om inför morgondagen då en ny final väntar på halva distansen, 500 m.

Upplösningen av guldloppet kan bl.a. ses här.

Dag 3 - Fler fina svenska prestationer

Ett VM-guld snor åt sig den mesta av uppmärksamheten, men det fanns gott om flera svenska prestationer att glädjas över under lördagen.

Linnea Stensils paddalde in som sexa i finalen på K1 200 m. OS har varit huvudmål denna säsong men likväl levererar hon ett nytt världsresultat nu i Köpenhamn, starkt. I par med Petter Menning tog hon sig även till final i K2 Mix 200 m. Duon vann sin semifinal och är en av toppbåtarna inför morgondagens final som lär bli en stenhård och jämn tillställning.

Helene Ripa slutade nia i finalen på KL3 200 m. Hon fick en dålig uppladdning med magsjukekänningar på morgonen, men tog sig dock till arenan och ut till startlinjen. Kunde inte riktigt göra sig själv rättvisa men levererade, utifrån förutsättningarna, ett bra lopp och fick uppleva finalstämning ytterligare en gång.

Damernas K4 på 500 m paddlade semifinal och var ytterst nära att addera ytterligare en svensk final. De slutade femma, endast 19 hundradelar från den tredje och sista finalplatsen. Ett bra lopp från Melina Andersson, Alexandra Torudd, Julia Lagerstam och Rebecka Georgsdotter. De var nöjda med prestationen men hungrar efter mer inför kommande mästerskap.

Melina Andersson och Julia Lagerstam öppnade dock dagen med att paddla B-final på K2 500 m. Ett nytt fint lopp av duon som slutade trea och därmed en tolfteplats totalt.

Theodor Orban nådde en åttondeplats i semifinalen på K1 500 m. Ett ok lopp men det räckte inte riktigt till för vidare avancemang, det saknades 1,5 sek upp till den sjätte och sista platsen för en B-final. 

Sex svenska finaler under söndagen

Det finns mycket att se framemot den fjärde och avslutade dagen av VM i Köpenham. Två högintressanta K1-finaler med Petter Menning och Linnea Stensils inleder. Därefter är det dags för lördagens guldduo Kernen/Nathell att ta sig an 500 m-distansen. Eftermiddagen inleds sedan med K2 Mix-finalen, chans på topplacering även här. Två spännande långlopp över K1 5000 m avrundar sedan VM-tävlingarna 2021. Linnea Stensils har tidigare visat att hon är livsfarlig i en spurt om hon får en bra resa och hittar rätt i klungan. Martin Nathell gör en intressant start. Hög kapacitet och har vid flertalet tillfällen på hemmaplan i hård konkurrens visat att han bemästrar även 5000 m.    

11.11: K1 200 m, final: Petter Menning

11.19: K1 500 m, final: Linnea Menning

11.51: K2 500 m, final: Dennis Kernen/Martin Nathell

13.18: K2 Mix 200 m, final: Linnea Stensils/Petter Menning

15.50: K1 5000 m, final: Linnea Stensils

16.25: K1 5000 m, final: Martin Nathell

Följ VM i Köpenhamn

Det svenska laget följs bäst via Swedish Sprint Kayak Team på deras facebook-sida och insta-konto. Massor av VM-bilder finns även att ta del av på Jörgen Westerlinds flickr-sida

Livesändningar från VM-tävlingarna finns att ta del av via ICFs youtube-kanal: Livesändningar, Sprint-VM

Information, länkar till startlistor och resultat finns här: Sprint-VM, Köpenhamn

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info