Hoppa till sidans innehåll

Hemmaplansträning för landslagen

30 MAR 2020 09:57
Landslagsverksamheten i många av våra grenar har fått lägga om sin planering flera gånger senaste tiden. Istället för varmortsläger och internationella kvaltävlingar ligger fokus nu på bästa möjliga förutsättningar på hemmaplan.
  • Uppdaterad: 30 MAR 2020 09:57

Våra landslag varvade som bäst upp inför säsongen 2020 när coronasituationen slog till och omkullkastade planerna fullständigt. För våra olympiska och paralympiska landslag har OS & Paralympics i Tokyo 2020 länge utgjort ett stort mål. Nu är OS framflyttat till 2021 (datum ej fastställt ännu) och det råder än så länge en stor osäkerhet runt det internationella programmet både i år och nästa. Det jobbas för fullt på internationell nivå med att fastställa ett nytt internationellt program utifrån de nya förutsättningarna. Fram tills dess, och fram tills dess att nuvarande restriktioner hävs, är det hemmaplansträning som gäller för våra elitkanotister.

Det internationella kanotförbundet har samlat alla sina tävlingar på en sida för att kunna ge uppdateringar löpande när nya besked väl kan ges.

Nedan gör vi ett kort nedslag bland några av våra landslag.

Sprint & Paralandslaget

I grundplanen skulle Sprint- och Parakanotlandslaget, sedan igår, vara på plats i Portugal för läger och interna uttagningstävlingar till kommande OS-kval. Istället har planen fått läggas om några gånger senaste tiden. Just nu ligger fokus på att sy ihop så bra förutsättningar som möjligt för landslagskanotisterna. En minisamling hålls i Örkelljunga den närmsta perioden med Martin Nathell, Henrik Strand och Dennis Kernen. Sedan tidigare finns flera landslagskanotister samlade i Stockholm med Brunnsviken som hemmaplan, här fortgår träningen "som vanligt". I Malmö och Lödde finns ytterligare ett gäng som matar på med träningen. Övriga avvaktar tills vidare och tränar på enligt plan med sparring från övriga i deras respektive hemmaklubbar.

- Vi fortsätter med en förlängd grundträningsperiod tills vi får klarhet i hur den internationella säsongen kommer att landa. Vi har kontakt med våra landslagsaktiva och alla tar ansvar för att sy ihop en bra träningsvardag parallellt med att ta hänsyn till de råd och rekommendationer som föreligger, sammanfattar Förbundskapten Peken Rönnestrand. 

Följ Sprint & Parakanotlandslagets framfart via deras facebook-sida

Kanotslalomlandslaget

I kanotslalom är seniorerna Fredrik Wahlén, Max Karlsson och Erik Holmer i Nyköping och tränar i Perioden, den träningsbana som Nyköpings forspaddlare har vid sitt klubbhus. Isak Öhrström är kvar i Slovakien och bedriver sin träning därifrån. I Nyköping finns även KG som hakar på seniorerna och ibland även andra juniorer. Även Sixten Björklund, Förbundskapten för Kanotslalom, är nere i Nyköping och hjälper till med träningen ibland. Landslaget planerar också att ha ett läger i slutet av april som inkluderar tester på Bosön.

I grundplanen skulle landslaget ha två uttagningstävlingar i Europa i mars och april för att sedan sätta tänderna i en säsong där det stora målet var att bli uttagen till, samt prestera på, OS i Tokyo. 

Följ utvecklingen via Kanotslalom Elit´s facebook-sida

Maratonlandslaget

För Maratonlandslagets del stavas det stora målet för 2020 "VM i Norge" som är planerat att avgöras i slutet av augusti. En tävling som än så länge är planerad att avgöras enligt plan.

Landslaget planerar en mindre samling i Nyköping under april tillsammans med Förbundskapten Danny Hallmén. I övrigt tränar kanotisterna på hemmaplan, till stor del med landslagskollegorna i sprintlaget och/eller tillsammans med klubbkompisar i respektive hemmaförening.

Ni kan följa Maratonlandslaget via deras facebook-sida.

Kanotpololandslaget

Damtruppen skulle egentligen ha tillbringat dagarna på Mallorca just nu för att slipa formen inför en spännande säsong där huvudmålet VM arrangeras i Rom i mitten av september. Ovisst läge som inom alla andra grenar men på ett eller annat sätt planeras VM att genomföras. Årets VM som även utgör kvl inför 2021 års World Games (som ett OS för icke-OS-discipliner).

Istället siktar laget nu på hemmaträning och mindre samlingar inom Sverige när tillfälle ges.

Följa Kanotpoloverksamheten via deras facebook-sida.

 

Drakbåtslandslaget

Även Drakbtslandslagets säsongsupptakt har fått lägga om sina planer. Istället för ett gemensamt träningsläger i Vaxholm förbereder sig landslagspaddlarna i deras respektive hemmaklubbar.

Följ Drakbåtslandslaget via deras facebook-sida.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info