Hoppa till sidans innehåll

Isak Öhrström forsade fram mot svensk OS-kvalplats!

29 SEP 2019 19:30
Helgens Kanotslalom-VM bjöd på spänning och svenska framgångar. Isak Öhrström inledde med att säkra semfinalplats direkt i första kvalåket. Väl i semi säkrade han en svensk kvotplats till OS i Tokyo!
  • Uppdaterad: 29 SEP 2019 19:30

Precis som i Sprintdisciplinen utgör VM året innan OS kval även inom Kanotslalom. Så det fanns mycket att paddla för när mästerskapet avgjordes i Spanien den gångna helgen, såväl framskjutna VM-placeringar som en svensk kvalplats till nästa års Olympiska Spel.

Lagåket inledde VM

Det svenska laget, bestående av Isak Öhrström, Fredrik Wahlén och Max Karlsson, inledde mästerskapet i onsdags med lagtävlingen. Trion har presterat väl under säsongen (bl.a. har alla tre varit i semifinal i världscupen) och det fanns goda förhoppningar om en topp 10-placering. Det blev ett ok lagåk men tre islag, och därmed sex tilläggssekunder, grusade förhoppningarna om en topplacering och svensktrion landade på en femtondeplats.

Isak paddlade för svensk OS-plats

I fredags var det så dags för K1-tävlingen att dra igång med kvalåk. Den svenska jämnheten visades upp igen och det kunde mycket väl ha blivit tre svenska semiplatser direkt i första åket! Det slutade dock med en då Isak Öhrström knep den 30:e och sista platsen till semifinal. Fredrik Wahlén blev 36:a, endast halvsekunden från semi och Max Karlsson blev 41:a, 1.7 sek från åtråvärda topp 30. 

Isak kunde börja förbereda sig för semifinal medan Fredrik och Max laddade för det andra kvalåket där tio ytterligare platser till semifinal fanns att paddla för. Det tog dock stopp där och inga nya svenska semifinalplatser trillade in. Max hade farten för topp 10 men med tre islag saknades knapp 6 sek från vidare avancemang. Full satsning även från Fredriks sida men tre islag även för honom fick placeringarna att rassla förbi.

Under söndagen var det så dags för semifinal. Isak startade som elfte båt och stod för ett fint åk i den stenhårda konkurrensen bland de 40 semifinalkanotisterna. Han fick ett tidigt islag i passeringen av port 5 men lät inte det rubba rytmen utan paddlade resterande 20 portar felfritt och landade slutligen på en 26:e plats, 6.16 sek efter den tjeckiska semivinnaren Jiri Prskavec (som senare även vann VM-guldet).

Isaks placering innebar även, och inte minst (!), att han blev 17:e bästa nation - något som innebär att han säkrade en svensk kvotplats till OS i Tokyo 2020! I Rio gjorde Isak en historisk OS-start då han blev första svensk att köra Kanotslalom på OS. Då, 2016, blev det klart att Sverige fick en kvotplats under OS-året. Nu har Sverige alltså en säkrad plats redan nu. Om det blir svenskt på startlinjen i Tokyo är det dock Sveriges Olympiska Kommitté som avgör utifrån deras uppsatta kriterier, ett beslut som kommer först i början av nästa säsong baserat på de resultat de svenska paddlarna visar upp då.

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info