Hoppa till sidans innehåll

Kanotförbundet företräds av stark grupp i Mistra Sport and Outdoors

22 JAN 2021 12:48
En entusiastisk och miljöengagerad skara är nu redo att ta sig an det viktiga uppdraget att vara med och skapa en rörelse för hållbarhet inom idrott och friluftsliv.
  • Uppdaterad: 22 JAN 2021 12:48

Kanotförbundet är en av många organisationer som är en del av MISTRA Sport and Outdoors. Det är ett forskningsprogram, vars syfte är att skapa kunskap och lösningar för ökad hållbaret inom idrotten och friluftslivet. De långsiktiga målen är att:

  •   Skapa världsledande forskning för att hitta och genomföra hållbara lösningar i praktiken.
  •   Starta en rörelse för en hållbar utveckling.
  •   Verka för att etablera ett nätverksbaserat utvecklingscenter för hållbara lösningar.

 Forskningen i Mistra Sport & Outdoors består av sex teman:

  • Kunskap och omvandling
  • Hållbara transportlösningar
  • Hållbar användning av mark och vatten
  • Material och hållbar utrustning
  • Hållbara evenemang
  • Beteenden, styrmedel och utveckling

Varje forskningstema har en lärandegrupp. Lärandegrupperna i Mistra Sport & Outdoors arbetar för att ta fram kunskap och lösningar på utmaningar inom idrotten och friluftslivet. Grupperna består av organisationer, företag, myndigheter och forskare som arbetar gemensamt. Kanotförbundet kommer att vara en aktiv part i två av lärandegrupperna. Vi har förmånen att få med oss sex personer med stort engagemang och kompetens, som kommer att ge av sin tid i flera år framåt för att bidra till lärandegrupperna och projektet och lyfta Kanotförbundets perspektiv på dilemman och möjligheter, och inte minst, vara en del av lösningar för att vi ska ha en natur och miljö även i framtiden där vi kan ägna oss åt paddling.

Det är med stolthet Kanotförbundet presenterar deltagarna i lärandegrupperna:

Tema 3, hållbar använding av mark och vatten

Eiler Jansson arbetar med biblioteksutveckling och har även studerat biologi och kvartärgeologi. Eiler bor i Halmstad men kommer snart att flytta en bit norrut inom Halland. Eiler har ett starkt intresse för friluftsliv med både vandring i fjällen, cykling och paddling. Friluftsintresset har han haft med sig sedan unga år då han var TVM:are i Friluftsfrämjandet. Eiler är med i Halmstads kanotklubb där han har sina två kajaker. 

 

Jonas Forsmark arbetar på Linköpings universitet med vuxnas lärande. Jonas arbetade tidigare på Kanotförbundet med att bygga upp och utveckla hela utbildningssystemet samt utveckling av friluftspaddlingen. Jonas är fortfarande mycket aktiv ideellt inom Kanotförbundet, och han kan Kanotförbundet utan och innan. Bor i utanför Katrineholm i Sörmland. 

 

Åsa Andersson arbetar som besöksnäringsutvecklare i Sotenäs kommun med bland annat hållbar naturturism, som exempelvis vandring, cykling och aktiva naturuppleveler. Arbetsplatsen är Sotenäs Symbioscentrum som jobbar mycket med hållbarhetsfrågor främst inom marina miljöer. Åsa är en hängiven kajakpaddlare och är med i Friluftsfrämjandet Munkedal. 

 

Tema 4, Material och hållbar utrustning

Astrid Landgren Patterson, styrelseledamot i Kanotförbundet, äger och driver Kajak och Uteliv (Godkänd Kanotcentral på Gräddö) samt Simskolor i Roslagen. Astrid har stor kunskap och erfarenhet av paddling och friluftsliv, material och utrustning och trender inom kanotvärlden.

 

Håkan Hedtjärn, är legitimerad sjukhusfysiker och arbetar som sektionsledare på Linköpings Universitetssjukhus. Bor ca 25 km ut från Linköping, mellan två sjöar, där Östergötland tydligt övergår i mer sammanhängande skogsbygder. Håkan är sedan många år kanotist och aktiv i Linköpings Kanotklubb där han ordnar turer och aktiviteter. Ett stort friluftsintresse har funnits med sedan lång tid tillbaka, förutom paddlingen (havskajak, canadensare och surfski) även vandring, bushcraft och litet skidor. 

 

Kersti Beck Larsson arbetar som turiststrateg i Askersund. Kerstis liv består i mångt och mycket av friluftsliv, mest paddling och vandring. Hon har en lång historia som ledare och inspiratör för att få andra människor att upptäcka naturvarande, och har i många, många år varit ledare inom Friluftsfrämjandet. Kersti utbildar inom paddling, kanotsäkerhet och friluftsliv. 

 

 

Skribent: Katinka Ingves
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info