Hoppa till sidans innehåll

”KUL och SÄKERT finns kvar men har fått sällskap av SYFTE-MOTIVATION”

29 SEP 2020 12:00
Brunnsvikens Kanotklubb och Kanotföreningen Öresund är första klubbarna i Sverige med varsin egen Havskajakledare 2!
  • Skapad: 29 SEP 2020 12:00

Karin Geissler, Brunnsviken, och Niklas Ekman, Öresund, åkte till Stendörren för att leda en grupp som det avslutande momentet i utbildningen Havskajakledare 2. På söndagseftermiddagen hade examinator Jonas Forsmark nöjet att gratulera de två till en väl utförd examination.

Förberedelserna var gedigna inför examinationen. För Niklas har utbildningen varit en resa under 2 års tid, inräknat utbildningstillfällena och det egna arbetet med en grupp. Niklas berättar:

”Det hela började med att jag tänkte ta nästa steg från Havskajakledare 1- en kurs som kändes som en summering på vad jag redan gjorde. Jag höll i introkurser och turer på ett bra sätt (tyckte jag), nu skulle jag bara göra ännu ett steg. Men Havskajakledare 2 har ett helt annat djup och är inte ”det jag har gjort innan”. Det är verkligen en utveckling av mitt sätt att se på kurser, bedömning av andra paddlare och hur/vad jag gör på en kurs.”

Niklas Ekman. Foto Mikael Skoog

Niklas Ekman. Foto: Mikael Skoog

På examinationenshelgen var en extern grupp med för att Karin och Niklas skulle ha några att leda. Gruppens fyra deltagare är alla mycket nöjda med helgen och tyckte att de fick mycket bra coachning och att de lärde sig massor.

”Maximal utdelning då både kropp och knopp fick sitt vid helgens examinationsformer”, tycker Marie Tilja, och fortsätter: ”Bra dynamik där grundövningar efter hand anpassades till individens förmågor”. Helena Lindström instämmer och säger att det var både trevligt och lärorikt: ”Bra övningar och instruktioner, lärde mig massor.” Gruppdeltagarna är alla utbildade Havskajakledare 1, och de fick samtidigt chans att se vad nästa steg innebär.

Karin tycker att det var en spännande, utmanande och kul utbildning. ”Kul och lärorikt att träffa, jobba och ha utbyte med andra intressanta kajakledare”, säger hon. ”De olika pedagogiska modellerna var givande att jobba med, det är verktyg som jag kan använda för att forma och anpassa teknikövningar.

Karin Geissler Foto Mia Kytomäki

Karin Geissler. Foto: Mia Kytomäki

”Det var en utmaning var att individanpassa, anpassa övningar efter deltagarnas kunskap och utveckling”, menar Karin. ”Fånga upp deras olika kunskapsnivå och få det spännande och lärorikt för alla.”

Havskajakledare 2 är en gedigen utbildning för den som vill kunna ta ut grupper i en mer dynamisk miljö. En ledare på den här nivån inspirerar kanotister till fortsatt paddling och underlättar för dem att etablera riktiga grundtekniker. Detta innebär att leda turer och instrurera grundläggande paddlingsteknik, miljö och säkerhet i miljöer och tekniker som omfattar upp till blått paddelpass.

Niklas reflekterar över hur utbildningen har påverkat honom:

”Mina två ledord KUL och SÄKERT finns kvar men har fått sällskap av SYFTE-MOTIVATION. Jag känner att HKL-2 har lyft mitt sätt att se på paddling och coachning av andra mycket mer än jag kunde tro innan kursen. Det har varit en ansträngning för mig, en ansträngning som gett mig nya insikter och gjort kurser mer intressanta.”

Tveka inte att höra av dig till Kanotförbundet om du har frågor eller funderingar. Ta chansen att utmana dig själv och bli en bättre paddlare, instruktör och ledare – gå Havskajakledare 2!

Den översta fina bilden från lägret är tagen av Mikael Skoog. 

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info