Hoppa till sidans innehåll

Maratonlandslaget laddar för VM i Kina!

16 OKT 2019 09:21
Dags för en av årets absoluta Maratonhöjdpunkter - VM i Kina hägrar. Fem starka svenska kanotister finns på plats för tävlingarna, på torsdag drar det igång för samtliga!
  • Uppdaterad: 16 OKT 2019 09:21

Värlseliten inom Maraton har styrt mot Kina och Shaoxing för att göra upp under årets höjdpunkt - VM. Såväl junior- som seniorklasser avgörs med start på torsdag och sista tävlingsdagen under söndagen. En liten, men högintressant svensk trupp finns på plats i Kina. Fem kanotister totalt, fördelat på tre juniorer och två seniorer under ledning av Förbundskapten Danny Hallmén.

En helt ny VM-distans debuterar i Kina när Short Track tar plats i mästerskapsprogrammet för seniorer. En intensiv tävlingsform där det klassiska Maraton-utförandet kortas ner vesäntligt till att bestå av ca 2.5-3 km paddling i form av 4-5 varv på en kortbana som bryts av med 3-4 lyft. En actionspäckad tävlingsform med fullt ös från början. När SM avgjordes i Malmö tidigare i somras direktsändes tävlingarna i SVT. Samtliga fem som nu är i Kina för att göra upp på VM var med i topp i Malmö. Tävlingarna finns fortfarande att ta del av på SVT Play.

Truppen

Seniorer

  • Jocke Lindberg (Finspångs KK)
  • Emil Svensson (Bråvikens KK)

De två svenska seniortopparna på herrsidan i år bildar en stark duo, både i K1- och K2-loppet, såväl på Short Track som på långa klassiska Maraton-distansen. Jocke Lindberg sticker ut med ett succéartat år där han kombinerat sprint- och maratontävlingar under säsongen. Han vann SM-tävlingarna i Malmö både på Short Track och Maraton och internationellt toppade han ICF:s värdsranking på K1 5000 m efter dubbla brons på VC-tävlingarna samt en fjärdeplats på VM.


Jocke har stått för en mycket stark säsong 2019, här från Short Track-finalerna som avgjordes i Malmö under SM-veckan i somras. Loppen finns fortfarande att ta del av på SVT Play.

 

Emil Svensson var tvåa bakom Jocke i Malmö. En av Emils största skalper denna säsong kom på Maraton-VM-tävlingarna i Norge där han gick till final och slutade åtta i Short Track.


Emil Svensson, längst ut till vänster i bild, springer mot en åttondeplats på Världscupen i Norge. Hårda K1- och K2-duster väntar i helgen när världseliten i Maraton samlas i Kina för VM.

Duon bildar som sagt även en mycket bra K2:a. Med hög kapacitet har de möjlighet till framskjutna placeringar om de hittar rätt taktiskt inledningsvis och hänger på i täten. Under fjolårets EM var Jocke/Emil-K2:an femma efter en stark upphämtning på den andra halvan av loppet.


Kapacitet i massor finns i K2:an när Jocke och Emil bildar par, båda två har stått för en fin säsong och kan gå starkt på VM!

Lyssna på P4 Östergötlands reportage från när de träffade Jocke Lindberg för en tid sedan, både om topprankingen på K1 5000 m och förhoppningarna inför Maraton-VM.

Juniorer

  • Rebeceka Gustafsson-Lönnroth (Nyköpings KK)
  • Thea Sander (Malmö KK)
  • Karl Brodén (Nyköpings KK)

Precis som seniorerna har denna juniortrio levererat stort under säsongen och har alla möjligheter att prestera på en hög nivå under VM. Karl segrade på Short Track under Maraton-VC-tävlingarna i Norge i juni, på samma distans knep Rebecka bronset. Karl vann även SM-tävlingarna i Malmö (juniorernas lopp finns också i SVT-länken ovan), det gjorde även Rebecka och Thea då de delade jämnt och vann en distans var i Malmö. 

Rebecka har dock dragits med en längre sjukdomsperiod inför VM och är lite osäker på formen. Rapporterna från Thea och Karl skvallrar tvärtom om riktigt fin form. Blir spännande att följa juniortrion!


Karl Brodén från guldspurten i Norge, nu väntar ytterligare en utmaning med knallhårt motstånd på VM!


Rebecka i ledning på VC-tävlingarna i Norge där det slutligen blev ett finfint brons.


Thea Sander har, precis som övriga juniorer på VM, kombinerat Maraton och Sprint under säsongen. Här paddlar hon mot SM-guld på hemmaplan i Malmö.

Följ Maraton-VM

På ICF:s sida finns såväl startlistor, länkar till kommande resultat och livesändningarna som dukas upp från Kina. Ni hittar allt här: Maraton-VM 2019, Kina

Ni kan även följa Martonlandslaget via deras facebook-sida

Följande svenska tider gäller följande dagar:

Torsdag 17/10

02.30: Thea Sander (K1 Maraton, Junior)

05.10: Rebecka Gustafsson-Lönnroth (K1, Short Track, Senior, försök) Ev. final 09.40

05.30: Jocke Lindberg & Emil Svensson (K1, Short Track, Senior, försök) Ev. final 10.40 

06.45: Karl Brodén (K1 Maraton, Junior)

Fredag 18/10

02.30: Thea Sander/Rebecka Gustafsson Lönnroth (K2, Maraton, Junior)

08.45: Karl Brodén (K1, Maraton, U23)

Lördag 19/10

09.00: Jocke Lindberg (K1, Maraton, Senior)

Söndag 20/10

05.15: Thea Sander/Rebecka Gustafsson Lönnroth (K2, Maraton, Senior)

08.15: Jocke Lindberg/Emil Svensson (K2, Maraton, Senior)

Skribent: Dag Johansson
Epost: Adressen Gömd


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info