Hoppa till sidans innehåll

Moa slog till - Silver i Szeged!

28 SEP 2020 08:51
Moa Wikberg radade upp finaler, 3 av 3, under helgens världscuptävlingar i Ungern. Knallen kom på K1 200 m där hon paddlade hem ett silver, blotta tre hundradelar från guldet!
  • Skapad: 28 SEP 2020 08:51

Den svenska trion som var på plats i Szeged stod för flera mycket fina prestationer. Den speciella situationen som råder runtom i världen påverkade såklart även världscupen. Men 33 nationer var på plats och konkurrensen blev likväl hård på flera distanser.

Moa briljerade - Silver och femteplats i K1!

Moa Wikberg, 26-åringa Karlstadpaddlaren, hade höga förhoppningar när hon kom till Ungern - och infriade dem med råge. På K1 200 m gick hon med "lätthet" vidare till semfinal och sedan till final. Väl i final stod Moa för ett nytt starkt 200-lopp och det blev det en stenhård uppgörelse om segern med ungerskan Anna Lucz. I mål var det omöjligt att avgöra men målfotogranskning visade att Moa fick släppa guldet, med endast 3/100 upp till ungerskan. Såklart lite försmädligt när centimetrarna inte är på ens sida, men framförallt ett kanonlopp och världscup-silver! Det var ett tätt lopp överlag med de sju främsta inom en sekund. Moa hade knappa två tiondelar ner till bronset som också avgjordes först efter målfoto.


Grym helg signerad Moa Wikberg som på tre distanser radade upp resultatraden 2-5-7!

Moa nöjde sig dock inte med 200-silvret utan fortsatte att gå starkt under helgen. På K1 500 m kom nästa final och nästa topplacering. Återigen en tät finaldrabbning där portugisiskan Joana Vasconcelos drog det längsta strået och vann. Moa paddlade i mål på en fin femteplats, en knapp sekund från segern och dryga sju tiondelar från pallen.

K1 200 m är den distans där det fortfarande finns OS-kvalplats kvar för svensk del då Linnea Stensils tog sin kvotplats på K1 500 m. I maj nästa år kommer det att köras ett europa- och ett världskval där det finns chans att plocka hem en av de sista kvotplatserna som Internationella Kanotförbundet fördelar. Det kommer krävas toppresultat likt Moa Wikberg-style denna helg, stenhårt men lovande! 

Mix-K2:an Theo/Moa i final

Det blev en tredje final för Moa, och karriärens första världscup-final för Theodor Orban (!) på K2 Mix 200 m. Efter ett mindre bra försök visade duon att de är att räkna med i semifinalen som de vann och gick vidare till söndagens final. Det blev en sjundeplats i mål, 1,5 sek från hetluften i tättrion. Det blev ungersk seger genom Anna Lucz och Kolos Csizmadia.


Theo och Moa in action på K2 Mix 200 m, en distans som lockade de
absolut bästa från de olika nationerna.

Menning 11:a på 200 m

K1 200 m på herrsidan var ett riktigt getingbo där avsaknaden av internationella lopp var påtaglig med spännande omkastningar mellan både försök, semi och final. Petter Menning övertygade i försöket med en fin andraplats. I semifinalen stämde det dock inte fullt ut och då är 200 m-distansen skoningslös vilket resulterade i B-final senare under lördagen. Väl där var det stabilare paddling igen och det slutade med en andraplats och därmed en total elfteplats på distansen. I A-finalen överraskade Di Liberto från Italien och vann före Ungerns Csizmadia, trean och ettan för Petters försöksheat dagen innan... 


Hela 200 m-distansen var en överraskande och ombytlig historia i Szeged där det skiftade betydligt mellan försök, semi och final. Så även för Petter som dock avslutade med ett starkt lopp och blev 11:a totalt.

Även Theodor körde K1 200 m, han tog sig vidare till semifinal men väl där tog det stopp och det blev ingen finalpaddling, denna gång.

Resultat

Alla resulat från helgens världscuptävlingar i Szeged hittar ni här.

 

 

     

 

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info