Hoppa till sidans innehåll

Motionera till Förbundsmötet 2022, sista datum 1 december!

09 NOV 2021 12:06
Den 1 december är deadline för att lämna in en motion till Förbundsmötet 2022.
  • Skapad: 09 NOV 2021 12:06

En kallelse till Förbundsmötet 2022 kommer, i vanlig ordning, utlysas här på kanot.com under november. Som en första information inför mötet som är preliminärbokat till 19 mars kommer här information om hur det funkar att lämna in en motions, alltså ett förslag på ärende att behandla på Förbundsmötet.

Vad är en motion?

En motion är ett förslag på ett ärende som man önskar ska behandlas av Förbundsmötet. Det kan handla om förslag till en ändring av stadgarna, någon ändring av tävlingsreglerna eller något annat. En motion bör belysa det problem som avses samt ett förslag till förändring, t.ex. en ny skrivning av en specifik regel.

Vem kan skicka in en motion och hur gör man?

En motion kan skickas in av kanotförbundets distriktsorgan (t.ex. Västra Kanotförbundet), en SKF-ansluten förening eller en röstberättigad medlem i en SKF-ansluten förening. 

Om en motion skickas från en förening ska distriktet föreningen tillhör ges tillfälle att yttra sig över föreningens motion. Om en motion från förening saknar distriktets yttrande ansvarar styrelsen för att distriktet informeras och ges tillfälle att yttra sig över motionen. Om motionen kommer från röstberättigad föreningsmedlem ska föreningens utlåtande vara bifogat. 

En motion ska vara skriftlig och skickas med e-post till This is a mailto link senast den 1 december. Får ni ingen bekräftelse att motionen är mottagen så hör gärna av er så att ingenting har missats. 

Vad är en proposition?

Även SKFs styrelse får lämna förslag till ärenden att behandla på Förbundsmötet. Istället för motion kallas dessa förslag för proposition. 

Vad händer efter att motionen skickas ut?

Förbundet samlar in alla motioner, går igenom dem och författar motionssvar där man resonerar lite kring motionen samt ger sin syn på om man anser att Förbundsmötet ska tillstyrka (håller med), avslå (håller inte med) eller anse att motionen är besvarad (t.ex. om en proposition redan behandlar samma område). Motionssvaren, tillsammans med styrelsens förslag på ärenden att behandla (propositioner), presenteras tillsammans med övriga handlingar/underlag inför Förbundsmötet.

Saxat från stadgarna

Den delen som berör "Förslag till ärenden att behandlas av förbundsmötet" hittas i 2 kapitlet 2 § och ser i sin helhet ut såhär:

Förslag till ärenden att behandlas av förbundsmötet

Förslag till ärenden att behandlas vid förbundsmötet, vilket innefattar ändring av dessa stadgar och SKFs regler, får lämnas till förbundsmötet av förbundsstyrelsen (proposition), samt av distriktsorgan och till SKF ansluten förening samt röstberättigad medlem i sådan förening (motion). Berört SDF ska ges tillfälle att yttra sig över förslag från förening. Om motionen kommer till Förbundsmötet utan distriktets yttrande ansvarar styrelsen för att distriktet informeras och ges tillfälle att yttra sig över motionen. Om motionen kommer från röstberättigad föreningsmedlem ska föreningens utlåtande vara bifogat.

Motion, som ska vara skriftlig, lämnas till förbundsstyrelsen senast den 1 december.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info