Hoppa till sidans innehåll

Nu börjar Sprint & Parakanot VM i Köpenhamn!

15 SEP 2021 12:59
Det är dags för ytterligare en höjdpunkt i tävlingssäsongen 2021 - VM i Köpenhamn avgörs mellan torsdag-söndag. En stark svensk trupp är på plats i den danska huvudstaden!
 • Uppdaterad: 15 SEP 2021 12:59

En intensiv och framgångsrik Sprint- och Parakanotsäsong 2021 ska summeras internationellt med ett häftigt Världsmästerskap, för första gången sedan 1993 på nordisk mark dessutom!

Ett mycket spännande mästerskap inleds alltså nu under torsdagen och pågår sedan fram till och med söndag då Sprint & Parakanot-VM avgörs i Köpenhamn. Det blir det 46:e Sprint-VM:et i historien, det första någonsin avgjordes på svensk mark då Vaxholm stod som VM-arrangör 1938. Även nu, 2021, finns det flera spännande distanser att se framemot utifrån ett svenskt perspektiv. 

En 13 kanotister stark svensk trupp finns på plats vid "Lake Bagsvaerd" strax norr om centrala Köpenhamn. En spännande mix med både goda toppförhoppningar blandat med flera framtidsnamn.

Truppen & laguppställning

Det är som sagt en stark och spännande trupp på plats. Alla tre kanotister från OS & Paralympics i Tokyo - Linnea Stensils, Helene Ripa och Petter Menning - är med och även samtliga finalister från nyligen avgjorda U23 VM i Portugal.  

Damer Herrar Mix
 • K1 200 m, K1 500 m, K1 5000 m Linnea Stensils
 • KL3 200 m
  Helene Ripa
 • K1 1000 m
  Rebecka Georgsdotter
 • K2 200 m, K2 500 m
  Melina Andersson / Julia Lagerstam
 • K4 500 m
  Melina Andersson / Julia Lagerstam / Rebecka Georgsdotter / Alexandra Torudd
 • K1 200 m
  Petter Menning
 • K1 500 m
  Theodor Orban
 • K1 5000 m
  Martin Nathell
 • K2 500 m, K2 1000 m
  Martin Nathell / Dennis Kernen
 • K4 500 m
  Theodor Orban / Björn Linander / David Johansson / Anton Andersson*

*P.g.a. sjukdom missar Erik Andersson VM och Anton Andersson tar hans plats i K4:an.

 • K2 200 m
  Linnea Stensils / Petter Menning

Linnea Stensils tog dubbla femteplatser i Tokyo (K1 200 m och K1 500 m), nu får hon möjlighet att utmana om medaljerna igen. Sedan tidigare har hon ett VM-brons från VM 2018 då hon blev trea på K1 200 m. Även långloppet över 5000 m finns det goda möjligheter till framskjutna placeringar, bl.a. vann hon Världscuppremiären på distansen tidigare under säsongen.

Petter Menning paddlade in som sexa i OS-finalen på K1 200 m, ytterligare en prestation i världsklass av den välmeriterade sprintern. Det väntar ytterligare jämna lopp på 200-distansen nu på VM och en av toppkanotisterna på förhand är absolut Petter. EM-brons tidigare i somras och bl.a. såväl guld, silver och brons på tidigare VM visar på både fortsatt hög kapacitet och medaljrutin. 

De båda Vaxholmspaddlarna kommer även att bilda en duo när K2 Mix 200 m avgörs på VM, mycket spännande att se vad de kan få till när två blir en.

Helene Ripa adderade ytterligare världsklasprestationer i Tokyo när hon paddlade in som femma i finalen på KL3 200 m när Parlympics avgjordes i månadsskiftet augusti/september. VM-guldmedaljören från 2018 får nu ännu en chans att mästerskapsleverera. 

21-årige Dennis Kernen var nyligen i Portugal och vann sin första mästerskapsmedalj i karriären då han tog bronset på K1 500 m. Han var även i final på dubbla distansen. Nu i Köpenhamn är det fullt fokus på K2 över samma distanser, i par med Martin Nathell formar han en stark duo med finalmöjligheter på båda distanserna. Martin Nathell kör även K1 5000 m, en distans han bemästrar väl och var på väg mot medalj på världscupen i Ryssland tidigare i år när tävlingarna var tvungnan att avbrytas p.g.a. åska, en spännande VM-start väntar nu.

U23-damerna tog sig till final på OS-distanserna K1, K2 och K4 500 m när nämnda U23-VM avgjordes i Portugal nyligen. Melina Andersson var fyra i K1:an. I par med Julia Lagerstam paddlade de hem finalplatsen i K2:an men fick inte till det fullt ut i finalen, dock i final! I Köpenhamn kör de både 200 m och 500 m tillsammans. Duon kompletterades med Rebecka Georgsdotter och Alexandra Torudd och det blev final igen i K4an! Nu får de chans på seniornivå och nya möjligheter att bygga vidare mot framtida storlopp. Rebecka Georgsdotter, U21 NM-guld på K1 1000 m tidigare i år, får även chansen nu på VM på samma distans.

Även herrarna mönstrar en K4 på OS-distansen 500 m. Unge VM-debutanten Erik Andersson har oturligt åkt på en förkylning men ersätts av klubbkompisen från Nyköping Anton Andersson. Han tar plats i kvartetten tillsammans med Theodor Orban, Björn Linander och David Johansson. Gott om sprintkvaliteter i den besättningen som kommer att möta bästa möjliga motstånd på getingbo-distansen K4 500 m.

Följ VM i Köpenhamn

VM upplevs givetvis bäst på plats, ett gyllene tillfälle att få bevittna världens snabbaste kanotister göra upp om VM-medaljer, bara en broresa från Sverige. Det är lätt att ta sig till arenan via kollektivtrafik i Köpenhamn och väl på plats lär du få en minnesvärd upplevelse. Mer information om biljetter hittar ni här: Biljetter, Sprint-VM, Köpenhamn

Det svenska laget följs bäst via Swedish Sprint Kayak Team på deras facebook-sida och insta-konto.

Livesändningar från VM-tävlingarna finns att ta del av via ICFs youtube-kanal: Livesändningar, Sprint-VM

Information, länkar till startlistor och resultat och mycket mer finns här: Sprint-VM, Köpenhamn

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info