Hoppa till sidans innehåll

Ny huvudtränare tar plats i Sprint & Paralandslaget!

17 NOV 2021 08:26
David Rytter Larsen, där har ni Sprint & Parakanotlandslagets nya huvudtränare som kliver in i ledarstaben och blir en central del i satsningen framåt.
  • Skapad: 17 NOV 2021 08:26

Rivstart inför 2022 med ny huvudtränare

Danske tränaren David Rytter Larsen är klar som ny huvudtränare för Sprint & Parakanotlandslaget. På måndag den 22 november drar han igång fullt ut och redan på onsdag den 24 november bär det av mot Turkiet för ett två veckor långt träningsläger tillsammans med landslagstruppen. En rivstart som ger goda möjligheter att lära känna de aktiva, verksamheten och inleda den gemensamma resan framåt. David blir en central del i ledarorganisationen och kommer att ansvara för träningsprocessen, ligga nära de aktiva och stötta deras utveckling. I linje med den nystartade Röda Tråden-satsningen kommer Davids kunskaper och engagemang även komma väl till pass inom den totala elitverksamheten för Slätvatten.

David är 44 år och kommer senast från ett jobb som huvudtränare i en dansk kanotklubb i Silkeborg. Han har själv varit aktiv kanotist med landslagsuppdrag mellan 93-00. David har sin utbildningsbakgrund inom läraryrket och har i takt med sin utveckling som kanottränare sedan början av 2000-talet utbildat sig vidare inom tränarområdet. Han har bl.a. även varit medförfattare till det danska förbundets tränarutbildningsmaterial.

Utöver hans teoretiska kunskaper inom träning (kanotträning i synnerhet) samt hans erfarenhet från tränaruppdrag på olika nivåer, var det framförallt hans personliga egenskaper och hängivna driv för att utveckla såväl lag som individer som gjorde att valet föll på David. Han har en analytisk förmåga kopplad till träning och prestation. Kombinerat med erfarenhet och en inspirerande och närvarande personlighet kommer David att spela en viktig roll i ledarstaben inom Slätvatten Elit.    

Mot 2022 och framåt, med gott om inspiration efter säsongen 2021 

Sprint & Parakanotlandslaget har ett starkt 2021 i ryggen. Fyra topprestationer i Tokyo med resultatraden 5-5-5-6 och därefter en succéartad säsongsavslutning med VM i Danmark med flertalet finalplatser som toppades med guld på K2 1000 genom Dennis Kernen och Martin Nathell och Petter Mennings silver på K1 200 m. Därtill ska läggas en handfull världscupmedaljer, medalj samt finalplatser på U23 VM och en Maraton-säsong med som bjöd på världscupmedalj och ett koppel fina VM-prestationer.

Säsongen 2021 är utvärderad och utgör nu ett inspirerande avstamp inför säsongen 2022 och framåt. Efter en välbehövlig säsongsvila och sedan träning på hemmaplan är satsningen nu i full gång. Närmast väntar alltså läger i Turkiet, tillsammans med bl.a. David som ny huvudtränare.

Givande rekryteringsprocess med önskat utfall

Rekryteringsprocessen för att finna en ny huvudtränare inleddes redan under sensommaren då kanotförbundet annonserade och eftersökte en tränare i världsklass. Potentialen i den svenska truppen lockade, många ansökningar skickades in. Ett antal erkänt duktiga nationella sökanden samt en majoritet med internationella tränare visade sitt intresse. Merparten av de internationella tränarna intervjuades och sedan gjordes en första selektion. Efter ytterligare samtal bjöds slutligen tre av toppkandidaterna in till en fysisk träff i Sverige där ytterligare samtal fördes och tränarna fick även coacha ett pass med några elitkanotister. Valet föll slutigen på David Rytter Larsen, ett val som slutligen även resulterade i en överenskommelse. Efter en lång, omfattande och givande process är det nu dags att sätta igång. Vi är många som redan ser framemot nästa säsong.

Ensam är inte stark

Vi må ha ett gäng starka K1-paddlare bland de aktiva, besättningspaddling kommer dock att bli alltmer framträdande framåt. Precis som i besättningspaddling är det ett utpräglat ledarteam som ska ta rodret för att leda elitverksamheten. Ansvarsfullt samarbete med verksamhetens bästa för ögonen blir viktiga ledord. Planen för 2022 i grova drag växer fram och detaljerna ska planeras. Den nya huvudtränaren ska givetvis få möjlighet att komma in i det befintliga ledarteamet och vara delaktig i planeringsarbetet. Landslaget kommer att samlas på Bosön i mitten av december för tester och kick off. Lagom till dess kommer en mer utförlig presentation över hur organisationen för Slätvatten Elit kommer att formera sig för att ta sig an verksamheten på bästa sätt. 

För nu säger vi välkommen ombord, David. Ready-Set-Go!

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info