Hoppa till sidans innehåll

Öppet för tävlingar och resor från mitten av juni

04 JUN 2020 19:00
Nu står det klart att fr.o.m. den 13 juni öppnas det upp för resor över landet och fr.o.m. den 14 juni för tävlingsidrott oavsett ålder. Förbudet mot folksamlingar över 50 personer gäller dock fortsatt.
 • Uppdaterad: 04 JUN 2020 19:00

Efter den senaste veckans beslut om att återigen släppa fram tävlingsidrott över barn- och ungdomsnivå kom idag ett väntat besked om att resor över landet tillåts.

RF skriver på sin hemsida följande:

Statsminister Stefan Löfven gav beskedet på en pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Regeringens beslut innebär för idrottens del att matcher och tävling för senioridrott oavsett nivå är tillåtet från den 14 juni. Detta förutsatt att man är symtomfri.

Förbudet mot folksamlingar med mer än 50 personer gäller fortsatt. Det gäller också fortsatt att alla hjälps åt att ta ansvar för att minska risken för smittspridning. Är man sjuk ska man inte resa alls och de som reser behöver tänka på att vara noggranna med hygien, undvika trängsel och hålla avstånd till andra människor.

Konsekvenser för kanot

Beskedet öppnar upp för nationella kanottävlingar. Förbudet mot folsamlingar med mer än 50 personer innebär dock att omfattande åtgärder fortsatt behöver vidtas. Förbundet väntar fortfarande på besked från RF:s dialog med polismyndigheten gällande hur förbudet tolkas. RF har lovat att komma med ett klargörande så snart de får besked kring det.

Beroende på kanotgren kommer dialog att föras med ansvarig kommitté, olika åtgärder att vidtas och olika beslut om tävlingar att fattas. Förbundet kommer även att kommunicera allmänna föreskrifter som ska underlätta för säkra och trygga arrangemang ur ett smittspridningsperspektiv.  

För tävlingar med färre än 50 deltagare är det såklart fullt ok att genomföra tävlingar. Fortsatt gäller dock de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten specifikt kommit med till idrottsrörelsen vid arrangemang av tävlingar och matcher:

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
 • Genomför en riskbedömning
 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
 • Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer)

Det här gäller fram till 14 juni

Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller idrotten är följande fem punkter, tills ändringarna börjar gälla den 14 juni: 

 1. Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
 2. Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
 3. Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper
 4. Begränsa antalet åskådare och undvik trängsel
 5. Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande

Folkhälsomyndigheten uppdaterade den 16 april de allmänna råden med ett undantag i punkt 3 som gör att barn och ungdomar till och med 18 år får spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info