Hoppa till sidans innehåll

Ordförande-reflektioner

13 MAJ 2020 14:57
SKF:s nyvalde ordförande, Lars Martinsson, delar med sig av några reflektioner med utgångspunkt i dagens annorlunda läge.
  • Uppdaterad: 13 MAJ 2020 14:57

Kanotvänner!

När jag skriver detta går vi igenom väldigt speciella och på många sätt komplicerade tider. Mycket som vi för några månader sedan tog för givet gäller inte längre, och mycket som vi aldrig tänkt på tidigare har blivit saker vi behöver tänka på hela tiden. Det påverkar våra sociala kontakter, hur vi arbetar, vad vi gör på fritiden och hur vi gör det. Ingen kommer undan. Samtidigt är det viktigt att vi förstår att det, även om det inte går över helt, kommer att bli bättre. Jag tänkte berätta litet om de tre frågor jag ser som viktigast just nu.

För det första, att vi som organisation tar vårt ansvar och bidrar till att skadan blir så liten som möjligt, kort sagt att bromsa smittspridningen och att skydda de mest sårbara. Klubbar, föreningar, individer, landslag och kanotförbundet i stort har gjort mycket för att anpassa sig, och jag vågar påstå att vi var snabba att göra det. Det har lett till inställda tävlingar och mästerskap, inställda träningsläger och förändrade former för att genomföra träning och utbildningar. Dessutom innebär det för våra anställda ett nytt sätt att arbeta. Inom förbundet har vi en central krisgrupp som sammanträder varje vecka för att följa upp utvecklingen och ta ställning till vilka åtgärder som behövs. Hittills har det fungerat bra, och jag är imponerad av hur god responsen blivit till de förändringar som varit nödvändiga. Det känns bra att det finns så goda insikter om vilka åtgärder som behövs, och varför, runt om i vår verksamhet. Jag vill ändå påminna om hur viktigt det är att vi håller ut och fortsätter att följa de riktlinjer som gäller. Det är långt ifrån över.

För det andra, att vi utifrån de förutsättningar som gäller håller liv och kraft i vår verksamhet. Kanotsporten engagerar, ger glädje och mening, utvecklar oss som människor och är dessutom en av de bästa fysiska aktiviteter vi kan ägna oss åt under den pågående pandemin (och ja, annars också såklart!). Vi är en viktig del av ett fungerande samhälle och vi kan bidra mycket till välmående och hälsa. Jag ser nästan dagligen exempel på goda initiativ för att kunna bedriva träning och utbildning på ett bra sätt.  Till exempel står slätvattenkommittén  i startgroparna med ”Stay at home challenge”, som syftar till att skapa tävlingsnerv även på hemmaplan med nätbaserade tävlingar och utmaningar. Luleå KK anpassar sin kanotskola så att de 75 deltagarna och 15 ledarna splittras upp under dagen för att minska gruppstorlekarna, och åtgärder vidtas för att hålla isär de olika grupperna under aktiviteterna. I Huskvarna har klubben fått beviljat stöd från RF-SISU Småland för inköp av tält för att kunna minimera att deltagare trängs på samma små ytor. I Falun har vildvattenparken öppnat under former som motsvarar de gällande riktlinjerna. Uppfinningsrikedomen imponerar, och våra olika kommittéer, liksom alla aktiva klubbar gör ett fantastiskt arbete. Låt oss fortsätta på den inslagna vägen!

För det tredje, att bygga för framtiden. Vår ambition är att ha en bred och välfungerande kanotsport, med aktiviteter för människor i alla åldrar. Dessutom vill vi kunna prestera maximalt i tävlingssammanhang, inte minst internationellt. Det finns ingen motsättning mellan att ha topp och att ha bredd inom idrott. Tvärtom; för att få topp måste vi ha bredd, och för att få bredd måste vi ha en inspirerande topp. Vi fortsätter att satsa på utbildningar av ledare, kanotskolor och arbete med att rekrytera nya aktiva. Bl a utvärderar och förbereder vi planer för att etablera ett Elitcenter inom Slätvatten, och Kanotgymnasiet har avsatt en vecka nu i maj för genomlysning och utveckling av hela verksamheten.

För våra elitaktiva har många planer ställts på ända. Läger, samlingar och tävlingar har ställts in eller skjutits upp. Beskedet att de största av alla tävlingar, OS och Paralympics, flyttades ett år framåt kom inte oväntat, men innebar förstås en enorm förändring av våra planer inom Sprint, Parakanot och Kanotslalom. Allt detta innebär inte att vi som förbund sänker vår ambitionsnivå. Vi kommer att satsa vidare, med gott stöd av SOK/SPK, för att kunna prestera på topp när tävlandet kommer igång igen och när spelen slutligen genomförs. Vi väljer att se det som en möjlighet att lyfta prestationsnivån vässa formen ytterligare!

Så, låt oss samtidigt som vi hanterar de dagliga utmaningarna också hålla liv i verksamheterna och bygga för framtiden!

Paddla lugnt!

Lars Martinsson
Ordförande, Svenska Kanotförbundet


errea logo

 

 


Alandia


 

 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0155209080
E-post: This is a mailto link

Se all info