Hoppa till sidans innehåll

Ordförande har ordet

28 JUN 2021 23:10
Kanotförbundets ordförande, Lars Martinsson, blickar fram emot en härlig paddelsommar och gläds över det faktum att pandemins grepp sakta men säkert börjar avta och istället ge plats åt ny energi.
  • Uppdaterad: 28 JUN 2021 23:10

Då var vi igång igen!

Efter mer än ett år med kraftiga begränsningar p g a Covid, kan vi nu alltmer släppa fram den energi som finns och skapa en bra säsong. Den tid som gått har varit präglad av frustration och osäkerhet bland många av oss. Samtidigt är jag, som jag sagt tidigare, imponerad av hur alla tagit ansvar för den situation som varit, och hittat säkra former för att hålla igång verksamheten på olika, och delvis nya, sätt. Om detta vittnar inte minst den tillströmning av nya kanotister som skett under denna tid, en stadig ökning som vi tror och hoppas vi enbart har sett början på. Det har under våren verkligen känts som att kraften och viljan att skapa en bra säsong har funnits, oavsett hur restriktionerna skulle komma att se ut. Våra kommittéer och våra föreningar har verkligen vart på tårna.

När restriktionerna nu gradvis lyfts är vi väl förberedda. Vi har redan kommit igång med viss tävlingsverksamhet, t.ex. ett par sprintregattor i först Jönköping och nu senast i Hofors, en av distanserna i SUP-SM arrangerat av bl.a. Stenungssunds SUP klubb och flera lokala initiativ. Våra elitkanotister har fått till, efter omständigheterna, bra förberedelser och har startat säsongen med fina resultat. Bl.a. ett mycket glädjande EM-Brons av Petter Menning på K1 200 m och en säkrad svensk kvotplats till Paralympics genom Helene Ripa på KL3 200 m. Inom våra olympiska discipliner har vi tre uttagna kanotister vilket imponerar och glädjer, vi hoppas och tror även på ytterligare en när truppen till Paralympics snart ska spikas.

Kanotskolor och breddverksamhet i full gång. Barn- och ungdomskonceptet PaddlePower som tog fart ordentligt förra året har utvecklats ytterligare och drygt ett par tusen PaddlePower-armband kommer att delas ut i år som ett stolt bevis på att moment inom både paddling, säkerhet och miljö har uppnåtts. Inom Parakanoten avslutades fjolårssäsongen med en lyckad satsning på ”Öppen klass”, något som har gett mersmak och det planeras nu för nya initiativ för att bredda målgruppen för paddling ytterligare. I Huskvarna KK har satsningen på Parakanot, och registrering av deras verksamhet på nya initiativet ParaMe resulterat i ytterligare en ny tävlingskanotist som nu närmast kommer att åka ner på SM i Örkelljunga.

Under sommaren finns en hel del att se fram emot, bl.a.:

  • Nämnda Sprint-SM i Örkelljunga, inklusive Parakanot-klasser genomförs den 5-11 juli. Fantastiskt att kunna samla klubbar och aktiva från norr till söder igen.
  • OS som drar igång i slutet av juli och sedan Paralympics i början av september är två givna höjdpunkter under säsongen. Det ska bli mycket spännande att se våra svenska paddlare, vi kommer att heja allt vad vi kan från hemmaplan.
  • Fors-SM som ursprungligen skulle arrangeras i Åmsele har hittat ett nytt datum och plats i Dala-Floda i början av augusti och kan bli en häftig tillställning med flera av våra olika tävlingsgrenar på forsande vatten.

Paddling som friluftsaktivitet fortsätter att öka i popularitet. Extra passande ett år som detta som är ”Friluftslivets År”. Inom kanoten ryms det så många fina värden som lockar, inspirerar och utmanar många olika människor att hitta ut i naturen. Många av våra Godkända Kanotcentraler går på högvarv och inom SKFs utbildningsverksamhet märks en tydlig trend att många vill utbilda sig och lära mer.

Vi kommer naturligtvis att följa hur restriktionerna utvecklas, men det mesta tyder på att vi kommer att ha det utrymme vi behöver för en lyckad sommar, oavsett var och hur vi finner vår paddelglädje.

Kanothälsningar

Lars

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info