Hoppa till sidans innehåll

Petter Menning klar för OS i Tokyo!

19 MAJ 2021 10:31
Idag presenterade Sveriges Olympiska Kommitté ytterligare åtta namn som tagits ut till den svenska OS-truppen. Bland dessa den välmeriterade sprintkanotisten Petter Menning som OS-debuterade i Rio 2016.
  • Uppdaterad: 19 MAJ 2021 10:31

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) är ansvariga för uttagningar till den svenska OS-truppen. Oavsett om en idrottare har kvalat enligt kvalreglerna för det internationella idrottsförbundet för respektive idrott krävs det en uttagning från SOK för att bli en del av den svenska OS-truppen. 

Vi har tidigare rapporterat om att Sverige fick en kvotplats på K1 200 m herr och att Petter Menning var den som blivit nominerad till SOK av Kanotförbundet. 

När SOK idag presenterade åtta nya namn till OS-truppen så fanns Petter med på listan, ytterst välförtjänt! Uttagningen innebär nu att Vaxholmskanotisten nu får förbereda sig för sitt andra OS på distansen K1 200 m. Ett väntat besked efter Petters starka paddling föregående helg där han visade att han är god för den absoluta världstoppen, vilket är ett uttagningskriterie från SOKs sida (uppvisad topp 8-kapacitet).

- Vi har drömt och kämpat för det här länge och är otroligt stolta och glada! Nu förbereder jag och Evelina genom hård träning och fler tävlingar, vi ses i Tokyo!!, summerar Petter som just nu är i Ryssland och laddar för tävlingar. (Evelina Menning är Petters tränare)

Ett decennium i världseliten

Petter har tillhört världseliten på K1 200 m under ett decennium. Han missade OS i London 2012 (vann dock för-OS i hård konkurrens 2011) men revanscherade sig och vann VM-guld 2013. Därefter följde en rad finaler där Petter prenumererade på medaljer. VM-silver och VM-brons, EM-guld och guld i de Europeiska spelen.

Petter_Guld i efterhand.jpegMenning_EM16.jpgPetter i sin favoritposition när det kommer till prisutdelningar (i mitten) samt när det kommer till kanoten - kraft och fart!

Han debuterade i Rio 2016 där han slutade tia efter att ha missat finalen. Målsättningen var satt betydligt högre men det ville sig inte av olika anledningar, en av dessa låg utanför Petters kontroll vilket han beskrev för Radiosporten.

LinneaPetter_Rio16.jpgKlubbkompisarna i Vaxholm, Linnea Stensils och Petter Menning, får nu kampera ihop på ytterligare ett OS. Båda två debuterade i Rio 2016.

Efter 2016 kom ett par år där Petter drogs med skador till och från och hade därmed svårt att komma upp till samma höga nivå som tidigare. Sakta men säkert började dock resan tillbaka mot toppen och under VM 2019 paddlade han in som sexa på distansen där tiondelar och hundradelar skiljer mellan placeringarna. Fjolårets tävlingssäsong blev som den blev och när nu den första världscupen avgjordes i Szeged förra helgen nådde Petter återigen final.

3 augusti, kl.09.30...

Nu väntar nya världscuptävlingar och Petter är redan på plats i Barnaul, Ryssland för att tävla på nytt i helgen. Därefter väntar EM i Polen i början av juni innan den sista uppladdningen inför OS i Tokyo inleds. Den 3 augusti, kl.09.30, inleds försöken på K1 200 m herr. Myllan av världseliten kommer att vara på plats, däribland Petter Menning.

Mer om Petter

SOKs nyhet om den senaste uttagningen där Petter ingår hittar ni här.

Spana in Petters faktasida hos SOK.

Följ Petter via hans facebook-sida.

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info