Hoppa till sidans innehåll

Rekordintresse för Surfski-SM

13 OKT 2020 21:46
Flera rekord slogs under SM i Surfski som gick i vattnen runt Onsalahalvön i helgen
 • Uppdaterad: 13 OKT 2020 21:46

På SM i Surfski som gick i Onsala i helgen slogs rekordet i anmälningar i damklassen. 16 paddlare är troligtvis även världsrekord i antalet dampaddlare i nationell tävling. Men vad som glädjer oss som jobbar med surfskins utveckling ännu mer är att vi i år kunde ha U16 klass i både pojk och flick. Så redan när alla 50 paddlarna radade upp sig på startlinjen var två rekord slagna. Det tredje rekordet är hur många som följde racet på webtracking.se. Hela 400 visningar under lördagen! Dessutom gick det att få uppdateringar via livesändningar på facebook från start och mål.

Axel Haglund, Malmö Kanotklubb

Stämningen var på topp i starten. Solen lyste och prognosen visade på vågor längre ut i havet. Förberedelserna inför SM i surfski börjar flera dagar innan racet. Väderappar checkas flera gånger om dagen, webtracking, systemet för tidtagning och säkerhet funktionstestas och banförslag diskuteras. Under fredag kväll kom skepparmötet som film på youtube. Där beskrevs äntligen banan. Från Orrviken till Gårda brygga ska racet gå.Tilde Nilsson, Malmö Kanotklubb vann U16 flick.

Så går starten och det blir en gröt av paddlare i neonfärger. Havet som precis låg spegelblankt bryter nu upp i en halvmeter stora sidvågor. Det är utmanande för en del som paddlar ranka båtar. Därför händer det mycket under racets första 5 km som inte bara har sidvågor utan även motvind och spegelsjö från klipporna. En del tar placeringar och andra tappar, några får bada.

Samtidigt på en knappt mer vindskyddad bana startar ungdomsklasserna i U16. Det är första gången på ett Svenskt SM i surfski som vi har U16-klass och det var fyra paddlare som ställde upp sig på startlinjen. U16-klassen har en mer skyddad bana, kortare bana och följepaddlare. Dock valde två paddlare att köra fullängdsbanan ihop med senior/masters.

Senior och Masterklassen rundar Malö på utsidan och får en fantastisk surf in mot Gårda brygga i Åsa. Även här händer det en del med placeringen då både vågval och vägval har stor betydelse för hur snabbt det går att surfa. Vinnaren i damklassen Emma Levemyr snittade banan med en hastighet av 12,31 km/h. Paul Rosenquist som vann herrklassen snittade 13,68 km/h. Topphastigheterna för dessa två låg på ca 19 km/h.

Många gjorde fantastiska prestationer denna dagen. Värt att nämna lite extra är de ungdomar som körde surfski SM för första gången. I ungdomssatsningen som gjorts på surfski i år har några ungdomar/yngre seniorer haft möjlighet att vara på träningsläger med den tyska elitpaddlaren Gordon Harbrecht. Dessa paddlade SM för första gången och tog sig in på placering 3 för Nils Karls, 5 för Elsa Ohrås, 9 för Axel Haglund, 13 för Malte Ohrås.

Resultat:

U16-flick

 1. Tilde Nilsson, Malmö Kanotklubb
 2. Ida Djurström, Kanotklubben EskimåU16-pojk

 1. Jacob Oderbrink, Kanotklubben Eskimå
 2. Otto Nyström, Helsingborgskanotisterna

Dam

 1. Emma Levemyr, Västkust Surfskiklubb
 2. Jenny Larsson, Malmö Kanotklubb
 3. Teresia Uggla, Västkust Surfskiklubb

Herr

 1. Paul Rosenquist, Kämpinge surfklubb
 2. Martin Nordstrand, Föreningen för Kanotidrott
 3. Nils Wikander Karls , Örnsbergs kanotsällskap

Master Dam

 1. Agneta Bergman Fredriksson, Örnsbergs kanotsällskap
 2. Jenny Åström, Malmö Kanotklubb
 3. Anki Hill, Näsets paddlarklubb

Master Herr

 1. Johan Skärskog, Malmö SUP-klubb
 2. Eric Gilland, Västkust Surfskiklubb
 3. Leif Davidsson, Helsingborgskanotisterna

 

Skribent: Johan Nilsson
E-post: Adressen Gömd
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info