Hoppa till sidans innehåll

Semi för Holmer och Öhrström, nu väntar Extremslalom-kval!

24 SEP 2021 12:07
Efter den lovande inledningen med en sjätteplats i lagåket avgjordes kvalet i den individuella Kanotslalom-tävlingen igår. Både Erik Holmer och Isak Öhrström paddlade till semifinal!
  • Uppdaterad: 24 SEP 2021 12:07

Kanotslalom-VM för svensk del fick en pangstart i onsdags när herrlaget visade klass och utmanade övriga toppnationer i lagtävlingen, det blev slutligen en finfin sjätteplats.

Holmer och Öhrström semifinalklara

Under torsdagen avgjordes kvaltävlingarna i den individuella Kanotslalom-tävlingen. Samtliga fyra svenskar deltog och för två av dem fortsätter VM-paddlingen då de blev klara för lördagens semifinal.

Erik Holmer fick på ett fint åk direkt i det första kvalåket. Han paddlade nerför forsen och tog sig förbi de 23 portarna utan islag. I mål var han 24:a, dryga tre sekunder från kvalvinnande Boris Neveu från Frankrike. Därmed tog Erik en av de 30 direktplatserna till semifinal direkt i det första åket, bra.

Isak Öhrström var ett endast ett islag bort från att också kvala direkt i första åket. Han touchade dock den 16:e porten, fick därmed två sekunders tillägg och var en dryg halvsekund från den 30:e och sista kvalplatsen. Kan noteras att endast fyra paddlare bland de 30 främsta hade islag så det var hög kvalitet i den hårda konkurrensen. Isak studsade dock tillbaka i det andra kvalåket. Med ett snabbt åk helt utan islag paddlade han in som tvåa och tog med marginal en av de tio resterande semifinalplatserna.

Det var 1,5 sekunder bort att Sverige hade med sig tre paddlare till semifinal. Fredrik Wahlén förbättrade sig till det andra åket efter ett rent men lite för långsamt förstaåk. I andraåket blev han 15:e, och alltså 1,5 sekunder bakom den tionde och sista paddlaren som tog sig till semifinal.

Även Monika Mitasikova förbättrade sig mellan åk 1 och åk 2. I andraåket slutade hon på en 24-plats, drygt tio sekunder från att ta sig vidare till semifinal.

Nu väntar alltså semifinal för Erik Holmer och Isak Öhrström. Den körs på lördag med start kl.10.08. Båda två har under säsongen visat att de är finalmässiga, det blir en spännande semi att se framemot!

Dags för Extremslalom 

Idag, fredag, inleds Extremslalom-tävlingarna. Den nya OS-grenen som debuterar i Paris har exploderat sedan beskedet att grenen tas in på det olympiska programmet. Flera av toppaddlarna inom den traditionella slalom-disciplinen är nu med och ska tampas. I den svenska truppen har Fredrik Wahlén redan de senaste säsongerna satsat på grenen, och det med framgång. Han tog sig till semifinal (topp 8) på senaste världscuptävlingen i hård konkurrens och ligger inför VM på en sjundeplats i världsrankingen. Även Monika Mitasikova kör nu även Extremslalom och ser med spänning framemot debuten. 

Fredagens tävlingar är tidskval där scenen ska sättas inför söndagens finalpaddlingar, de snabbaste tiderna från tidskvalet sorteras in i heat med fyra i varje under söndagen. Efter de inledande heaten väntar kvartsfinal, semifinal och slutligen final.

Följ VM

Det svenska laget följs bäst via SKFs facebooksida för Kanotslalom.

Info, startlistor, resultat samt livesändningar finns samlat på ICFs hemsida: Kanotslalom-VM 2021, Bratislava

Livesändningar finns även att ta del på ICFs youtubekanal: Planet Canoe 

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info