Hoppa till sidans innehåll

South Skåne Ocean Race 2021

21 NOV 2021 09:20
Äntligen kunde South Skåne Ocean Race som flyttats pga Corona köras och det blev en blåsig tävling med rejäl vind och fina vågor!
 • Uppdaterad: 21 NOV 2021 09:20

Äntligen närmade sig starten för South Skåne Ocean race. Tävlingen skulle ha gått av stapeln i maj men eftersom det rådde tävlingsförbud bestämde sig Malmö kanotklubb för att flytta tävlingen till slutet av säsongen. Närmare bestämt den 7 november. Det brukar blåsa bra i Skåne då. Och blåste gjorde det.

Arrangerande-klubb-MKK.jpg

Det tjöt i masterna på de få båtarna som låg i vattnet och flaggstängerna kämpade i vinden. Vindprognosen hade varit osäker hela veckan och exakt startplats kunde vi fastställa först på morgonen. Smygehuk, Sveriges sydligaste plats blev startpunkten och målgång på racet blev Mossbystrand vilket gav en sträcka på 21,4 km. Den kortare banan var på 11 km och gick från Beddingestrand till Mossbystrand. Vindmätarna visade på 10 m/s med 15 i vindbyarna. Våghöjden var i snitt 1,5 meter hög.

förberedelse.jpg

Vår farhåga att det skulle komma få paddlare så sent på året visade sig vara fel. 29 paddlare stod uppställda för skepparmöte på morgonen. Förutom SM 2019 så är det rekord i antalet deltagare. I alla fall de senaste fem åren. Dessutom hade många danskar tagit sig över bron. Däribland den danska världsmästaren i kanotmaraton, Mads Brandt Pedersen.

Mads.jpg

Startlinjen gick mellan kajkanten och fyren som gick att skymta 2,6 km söder om Smygehuk. Att hålla en startlinje i en och en halv meter höga vågor är inte lätt. Det blev inte lättare av att ljudsignalen som indikerade start inte hördes i den tjutande vinden. Både dam- och herrstarten blev istället spontana. Sen följde ett mäktigt race där flera deltagare satte rekord i hastighet och längst tid de surfade på en våg. De största vågorna fanns utanför revet vid Abbekås, ett av sydkustens bästa surfsspots. Här fanns vågor på en bra bit över två meter och några passade även på att bada innan de sista tre kilometerna in mot mål. Bitvis kom regnskurar som skymde sikten. Att lägga in distansen i förväg i klockan visade sig vara en bra strategi.

Emma-Levemyr.jpg

Damstarten gick ca 10 minuter före herrarna. Den skillnaden var det ingen som lyckades ta in på. Emma Levemyr, som tog 5:e platsen på VM. Hon var först över mållinjen på stranden. Andra ski på att ta sig igenom brytvågorna nära stranden var Paul Rosenquist tätt följd av Malmös U23 paddlare Axel Haglund. 

Malte-och-Axel-.jpg

Därefter duggade det tätt med paddlare. Den separata starten på damer och herrar gjorde att målgången blev mer kompakt och det gick att tävla mot varandra mellan klasserna. Medan regnet föll mot stranden berättade paddlarna med lyriska blickar om vågorna innan de gick och lastade sina skis för avfärd mot Malmö. Tävlingsdagen avslutades med prisutdelning och middag på Malmö kanotklubb.

För den som vill uppleva tävlingen i efterhand finns det en massa bilder på SSOR facebooksida: https://www.facebook.com/SSOR18

Det finns även möjlighet att titta på racet i efterhand på webtracking: http://api3.webtracking.se/wsl/rrp.html

Vi vill även tacka våra sponsorer. Pallplatserna i dam och herrklassen fick presentkort på Dietz. Resterande pris lottades ut bland deltagarna. Både NK och Aterra sponsrade en klubb med en paddel. NK paddeln har nu hittat ett nytt hem på Silkeborg Kajakklub och Atteras på Malmö kanotklubb. Göran hade turen att få en ny Mockeväst av Dansprint och de fyra ryggsäckarna från Thule hamnade alla i Danmark. Ja och så fick vi hålla tävlingskansli inne på Cafe Smyge. De har möjligtvis Sveriges största räckmackor.

 

Damklass

 1. Emma Levemyr
 2. Camilla Persson
 3. Elsa Ohrås

 

Herrklass:

 1. Paul Rosenqvist
 2. Axel Haglund
 3. Ola Ström

Master dam:

 1. Rigmor Christensen
 2. Marianne Strahlheur
 3. Anqi Hill

Master Herr:

 1. Peter Rhode
 2. Torbjörn Karldén
 3. Göran Larsson

 

Skribent: Johan Nilsson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd KanotcentralAlandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info