Hoppa till sidans innehåll

Sprint & Para-truppen laddar för viktiga tävlingar!

04 MAJ 2021 15:29
Efter landslagets testhelg på Rocksjön 24-25 april är truppen till OS & Paralympics-kvalen spikad. En vecka återstår innan första tävlingen drar igång och de aktiva är inne i slutfasen av sina förberedelser
 • Uppdaterad: 04 MAJ 2021 15:29

Truppen till OS & Paralympicskvalen samt Världscup 1 & 2 är spikades efter en maxad testloppshelg i Jönköping den 25-24 april. Idel maxkörningar stod på programmet, flera gånger om, på 1000, 500 respektive 200 m beroende på var fokus ligger inför säsongen. De sedan tidigare uttagna fick en välbehövlig helg med god sparring samtidigt som de sista pusselbitarna i den slutliga truppen lades på plats.

Redan nu på fredag anländer de som ska kvala till Szeged för att få möjlighet att paddla några pass på banan innan det drar igång. Linnea, Petter och Theodor anländer senare inför världscuptävlingarna.

Det är en trupp på totalt tio kanotister som har tagits ut av Förbundskapten Peken Rönnestrand, som kommer att finnas på plats under tävlingarna tillsammans med en handfull övriga ledare. Alla, såväl ledare som aktiva, med en spänd förväntan över glädjen att återigen få komma ut på de internationella tävlingsbanorna. 

- Vi går in i en spännande period med en positiv känsla. Vi har förvisso inte fått möjlighet att mäta våra krafter med övriga världen fullt ut sedan säsongen 2019. Men vi har verkligen gjort jobbet och tränat på bra. Det är inspirerande att nu få dra igång igen, summerar Peken.

Tokyobiljetter i potten i Ungern och Ryssland   

Det som nu väntar är två tävlingar där varje tävling dels består av en kvaltävling och sedan en efterföljande mer klassisk världscuphelg. Vad gäller kvaltävlingarna för Sprints del är det första "Europakval" i Ungern följt av "Världskval" i Ryssland. Förutsättningarna skiljer sig beroende på vilken distans som gäller, gemensamt är dock att det kommer bli knallhårt för att ta de sista platserna till OS. För kval till Paralympics är det endast Världscup 1 som utgör kvaltävling.

Gällande OS är det sedan tidigare klart att Linnea Stensils är uttagen och klar för Tokyo. Linnea kvalade OS-platsen redan på VM 2019 och blev tidigt även uttagen av SOK.

Det står även klart att Sverige har en plats på K1 200 m för herrar. Petter Menning, som sedan tidigare varit uttagen inför kvalet på distansen, kommer alltså inte att kvala utan är istället nominerad till SOK för platsen till K1 200 m. Det är nu upp till SOK att ta ut honom. 

Truppen

Kvinnor Män

Linnea Stensils, Vaxholms KS (Världscup 1)

Moa Wikberg, Karlstads PK (OS-kval samt Världscup 1 & 2)

Helene Ripa, Brunnsvikens KK (Världscup 1, inkl. Paralympicskval)

Melina Andersson, Bråvikens KK (OS-kval samt Världscup 1 & 2)

Johanna Johansson, Lödde KK (OS-kval samt Världscup 1 & 2)

Petter Menning, Vaxholms KS (Världscup 1 & 2)

Martin Nathell, Ängelholms RoKK (OS-kval samt Världscup 1 & 2)

Dennis Kernen, Nyköpings KK (OS-kval samt Världscup 1 & 2)

Albert Petersson, KFK Södertälje (OS-kval samt Världscup 1 & 2)

Theodor Orban, Lödde KK (Världscup 1 & 2)

Förutsättningarna inför OS- och Paralympicskval

Första chansen till att kvala en plats till Tokyo inleds den 12 maj i ungerska Szeged. Efter tävlingarna i Ungern kommer det att stå klart om vi har lyckats kvala någon K2:a samt om Helene Ripa har kvalat en plats till Paralympics. För Sprint-K1ornas del återstår ytterligare en möjlighet om de inte räcker hela vägen fram i Ungern, då "världskvalet" lämnar ytterligare en plats i potten i Ryssland helgen efter. På OS-kvaltävlingarna deltar endast de nationer som hittills inte har kvalat på respektive distans. 

 • K1 200 m, damer: Moa Wikberg
  Szeged: för att säkra en kvotplats till Tokyo krävs placering 1-2.
  Barnaul: för att säkra en kvotplats till Tokyo krävs vinst.
 • K1 1000 m, herrar: Martin Nathell
  Szeged: för att säkra en kvotplats till Tokyo krävs placering 1-2.
  Barnaul: för att säkra en kvotplats till Tokyo krävs vinst.
   
 • KL3 200 m, damer: Helene Ripa
  Szeged: för att säkra en plats till Tokyo krävs placering 1-4.

 • K2 500 m, damer: Melina Andersson & Johanna Johansson
  Szeged: för att säkra en kvotplats till Tokyo krävs vinst.

 • K2 1000 m, herrar: Dennis Kernen & Albert Petersson
  Szeged: för att säkra en kvotplats till Tokyo krävs vinst.

Världscuptävlingarna

Resultaten på kvaltävlingarna kommer att ha påverkan på vilka distanser som främst fokus kommer att ligga på till de efterföljande världscuptävlingarna. Klart är att de kanotister som inte har kvaltävlingar att fokusera på kommer att köra följande distanser:

 • Linnea Stensils, Världscup 1: K1 200 m, 500 m, 5000 m.
  Linnea väljer att endast köra den första världscuptävlingen och där ställa upp på tre distanser. Huvudfokus ligger på de två kortare men även 5000 m innebär en ordentlig och värdefull genomkörare.
 • Petter Menning, Världscup 1 & 2: K1 200 m
  Petter vill ha så många lopp som möjligt på K1 200 m och kommer att finnas på plats på startlinjen såväl i Ungern som i Ryssland.
 • Theodor Orban, Världscup 1 & 2: K1 200 m & 500 m
  Även Theo kommer att köra båda världscuptävlingarna och både 200- och 500 m-distanserna.

Intensiv maj inleder en spännande säsong!

Det blir två intensiva veckor för truppen som kommer att sätta förutsättningarna för resterande säsongen. Oavsett OS/Paralympics-kval eller inte väntar en spännande säsong med ett VM i Danmark i september som en given höjdpunkt vid sidan av tävlingarna i Tokyo.

Även ett EM hägrar i början av juni. Ett mästerskap som först ställdes in p.g.a. hårda restriktioner i Tyskland men sedan flyttades och kommer nu att genomföras i polska Poznan första helgen i juni. Sedan tidigare har planen varit att delta på EM med en mindre trupp som en del i förberedelserna inför OS och Paralympics. Den planen ligger fortsatt kvar, ev. tillkommer ytterligare några kanotister som bl.a. tar sikte mot U23-mästerskap senare i sommar.

Följ landslaget och de kommande tävlingarna

Skribent: Dag Johansson
E-post: Adressen Gömd

  

TFFIR_pratbubbla_RGB-1000x563_alt.png


Godkänd Kanotcentral
Alandia


 
 

Postadress:
Svenska Kanotförbundet
Johansson, Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info